Recept

Dušený lilek se sušenými meruňkami

  • Maroko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 80 minut
Doba přípravy: 40 minut
Doba vaření: 40 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (20%)
ID receptu: 32248
Kategorie: Zelenina

Ingredience

4 ks Artyčoky
2 stroužek Česnek
2 ks Chilli paprička sušená
2 ks Cibule
240 g Cizrna konzervovaná
1 kávová lžička Kmín celý
1 kávová lžička Kmín římský
1 kávová lžička Koriandr mletý
500 g Lilek
1 kávová lžička Máta sušená
100 g Meruňky sušené
6 polévková lžíce Olej olivový
1 špetka Pepř černý mletý
3 polévková lžíce Petržel - nať
4 polévková lžíce Pomerančová šťáva
350 g Rajčata
1 špetka Šafrán
0,5 kávová lžička Skořice mletá
1 špetka Sůl
400 ml Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

39% Kalorie 765 kcal
Kilojoule 3 201kJ
46% Sacharidy 164 g
22% Tuky 17 g
61% Sodík 1 g
64% Bílkoviny 36 g

Dušený lilek se sušenými meruňkami postup přípravy receptu:

1

Lilky očistíme, omyjeme, podélně rozčtvrtíme a pokrájíme na kousky dlouhé cca 5 cm. Vložíme do mísy, přidáme prolisovaný česnek. Marinádu umícháme z pomerančové šťávy, 2 lžic olivového oleje a soli. Přidáme rozemnutou mátu, římský kmín, koriandr a skořici. Lilky přelijeme marinádou a na 30 minut odložíme. Meruňky propláchneme horkou vodou, namočíme do 400 ml teplé vody a necháme odstát 20 minut.

2

Mezitím opláchneme artyčoky, odřízneme z nich tvrdé listy a řapíky. Oloupeme je a rozčtvrtíme. Nožem vykrojíme vlákna a artyčoky hned vmícháme k lilkům. Rajčata spaříme vroucí vodou, oloupeme, pokrájíme na kousky. Oloupanou cibuli nahrubo nasekáme.

3

V hrnci rozpálíme zbytek oleje. Lilky a artyčoky vyjmeme z marinády, osušíme papírovou utěrkou a restujeme cca 10 minut ze všech stran dohněda. Přidáme artyčoky a cibuli a společně cca 5 minut opékáme. Poté vmícháme marinádu, meruňky i s vodou a rajčata. Přivedeme k varu, ochutíme šafránem, solí, pepřem a rozdrobeným chilli. Zakryté cca 3 0minut podusíme.

4

Cizrnu scedíme, necháme okapat a vmícháme do zeleniny. Vše vaříme ještě 5 minut. Rozdělíme na talíře, posypeme kmínem a nasekanou petrželkou a podáváme.

Poznámka

Jako příloha je vhodná např. rýže.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept