Dušený lilek se sušenými meruňkami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dušený lilek se sušenými meruňkami
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | repa |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (20%) |
ID receptu: | 32248 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
4 ks | Artyčoky |
2 stroužek | Česnek |
2 ks | Chilli paprička sušená |
2 ks | Cibule |
240 g | Cizrna konzervovaná |
1 kávová lžička | Kmín celý |
1 kávová lžička | Kmín římský |
1 kávová lžička | Koriandr mletý |
500 g | Lilek |
1 kávová lžička | Máta sušená |
100 g | Meruňky sušené |
6 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
3 polévková lžíce | Petržel - nať |
4 polévková lžíce | Pomerančová šťáva |
350 g | Rajčata |
1 špetka | Šafrán |
0,5 kávová lžička | Skořice mletá |
1 špetka | Sůl |
400 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 164g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 5g |
Vláknina | 140g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,9mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 154,8mg |
Vitamín E | 4,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 17,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Artyčoky, Česnek, Chilli paprička sušená, Cibule, Cizrna konzervovaná, Kmín celý, Kmín římský, Koriandr mletý, Lilek, Meruňky sušené, Pomerančová šťáva, Rajčata, Skořice mletá, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máta sušená, Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Šafrán mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Dušený lilek se sušenými meruňkami postup přípravy receptu:
1 | Lilky očistíme, omyjeme, podélně rozčtvrtíme a pokrájíme na kousky dlouhé cca 5 cm. Vložíme do mísy, přidáme prolisovaný česnek. Marinádu umícháme z pomerančové šťávy, 2 lžic olivového oleje a soli. Přidáme rozemnutou mátu, římský kmín, koriandr a skořici. Lilky přelijeme marinádou a na 30 minut odložíme. Meruňky propláchneme horkou vodou, namočíme do 400 ml teplé vody a necháme odstát 20 minut. |
2 | Mezitím opláchneme artyčoky, odřízneme z nich tvrdé listy a řapíky. Oloupeme je a rozčtvrtíme. Nožem vykrojíme vlákna a artyčoky hned vmícháme k lilkům. Rajčata spaříme vroucí vodou, oloupeme, pokrájíme na kousky. Oloupanou cibuli nahrubo nasekáme. |
3 | V hrnci rozpálíme zbytek oleje. Lilky a artyčoky vyjmeme z marinády, osušíme papírovou utěrkou a restujeme cca 10 minut ze všech stran dohněda. Přidáme artyčoky a cibuli a společně cca 5 minut opékáme. Poté vmícháme marinádu, meruňky i s vodou a rajčata. Přivedeme k varu, ochutíme šafránem, solí, pepřem a rozdrobeným chilli. Zakryté cca 3 0minut podusíme. |
4 | Cizrnu scedíme, necháme okapat a vmícháme do zeleniny. Vše vaříme ještě 5 minut. Rozdělíme na talíře, posypeme kmínem a nasekanou petrželkou a podáváme. |
Poznámka
Jako příloha je vhodná např. rýže.