Koláč se třemi náplněmi - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Koláč se třemi náplněmi
Koláč se třemi náplněmi
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 32265 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
11,5 polévková lžíce | Cukr krupice |
100 g | Cukr moučkový |
1 ks | Cukr skořicový |
1 ks | Cukr vanilka |
30 g | Droždí |
50 g | Hrozinky |
250 g | Mák mletý |
100 g | Máslo čerstvé |
3,5 dl | Mléko polotučné |
500 g | Mouka polohrubá |
1 polévková lžíce | Rum |
0,5 kávová lžička | Skořice mletá |
0,5 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
1 špetka | Sůl |
500 g | Tvaroh měkký |
2 ks | Vejce slepičí |
4 ks | Jablka |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 113g |
---|---|
Cholesterol | 83,2mg |
Draslík | 563,5mg |
Vláknina | 22g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 4,8mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 17,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Cukr moučkový, Droždí, Hrozinky, Rum, Skořice mletá, Sůl, Vejce slepičí, Jablka mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr skořicový, Cukr vanilka, Mák mletý, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka polohrubá, Smetana 33% (šlehačka), Tvaroh měkký mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Koláč se třemi náplněmi postup přípravy receptu:
1 | Do hrnečku si dáme 1 dl vlažného mléka, rozdrobené droždí a 1/2 lžíce krupicového cukru a necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme 500 g polohrubé mouky, přidáme k ní vzešlý kvásek, 100 g moučkového cukru, 100 g rozpuštěného vlahého másla, 1 lžíci rumu, špetku soli a 1 žloutek. Promícháme a pomalým přidáváním vlahého mléka (2 dl) zaděláme hladké vláčné těsto, které zakryjeme utěrkou a necháme v teple vykynout (30 -45 minut). |
2 | Mezitím, co nám bude těsto kynout si připravíme 3 náplně. |
3 | Tvarohová náplň: do mísy dáme 500 g měkkého tvarohu, 4 lžíce krupicového cukru, 1 vejce, 0.5 dl smetany, 1 vanilkový cukr a 50 g omytých hrozinek. |
4 | Maková náplň: do menšího rendlíku si dáme 250 g jemně pomletého máku, 0.5 dl lžic mléka, 1/2 lžičky skořice a 3 lžíce krupicového cukru s vanilkovou příchutí. Směs za stálého míchání krátce povaříme a pak necháme mák vychladnout. |
5 | Jablková náplň: omytá a oloupaná 4 větší jablka zbavíme jadřinců a nakrájíme je na tenké plátky. V míse je promícháme se 4 lžícemi krupicového cukru a skořicovým cukrem. |
6 | Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném vále na plát tak velký, jako je pečící plech. Těsto přeneseme na plech vyložený s pečícím papírem a potřeme ho tvarohovou náplní. Na tvarohovou náplň rozetřeme makovou náplň a na ni dáme jablkovou náplň. Okraje koláče potřeme rozšlehaným bílkem a dáme ho péct do předem vyhřáté trouby. Koláč pečeme pomalu při 200°C dozlatova asi 20 minut. |
7 | Vychladlý koláč pokrájíme a nabízíme ho o svátcích koledníkům. |