Slepované domino - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Slepované domino
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 32282 |
Kategorie: | Cukroví |
Ingredience
Křehké těsto na vánoční cukroví [32279] | |
---|---|
0,5 kávová lžička | Citronová kůra |
200 g | Cukr moučkový |
400 g | Máslo čerstvé |
600 g | Mouka pšeničná hladká |
1 špetka | Sůl |
4 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Na slepování | |
80 g | Marmeláda rybízová |
Bílková poleva | |
140 g | Cukr moučkový |
1 ks | Vaječný bílek slepičí |
Čokoládová poleva | |
100 g | Čokoláda na vaření |
50 g | Tuk ztužený |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 47g |
---|---|
Cholesterol | 245,1mg |
Draslík | 25,7mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,2mg |
Vitamín E | 1,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 55,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Cukr moučkový, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Cukr moučkový, Vaječný bílek slepičí, Tuk ztužený mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Marmeláda rybízová, Čokoláda na vaření mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Slepované domino postup přípravy receptu:
1 | Křehké těsto na vánoční cukroví [32279]: |
2 | Máslo necháme změknout, citrónovou kůru nastrouháme. |
3 | Na vál prosejeme mouku, moučkový cukr, do důlku nakrájíme máslo, přidáme rozmíchané žloutky, malou špetku soli, citrónovou kůru. Všechny přísady vypracujeme do hladkého těsta. |
4 | Těsto zabalíme do fólie a vložíme do chladničky. Těsto je možné do chladničky uložit i na několik dní. |
5 | Z těsta vyválíme placku, z ní vykrájíme obdélníčky 50x30 mm a pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem. |
6 | Upečené a vychladlé obdélníčky slepujeme rybízovou marmeládou, povrch potřeme bílkovou nebo čokoládovou polevou a vyznačíme puntíky jako u domina. Cukroví necháme zaschnout. |
7 | Bílkovou polevu připravíme utřením prosátého moučkového cukru s bílkem, až poleva zbělá a za metlou se tvoří stopa. |
8 | Čokoládovou polevu připravíme rozpuštěním rozlámané čokolády na vaření ve vodní lázni. Do čokolády přidáme tuk a stále mícháme. Poleva je hotová, až se čokoláda spojí s tukem. |