Jilemnický štědrovečerní houbanec - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jilemnický štědrovečerní houbanec
Jilemnický štědrovečerní houbanec
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 32296 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
4 ks | Česnek |
120 g | Houby sušené |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 l | Mléko plnotučné |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
4 polévková lžíce | Pšeničná krupice |
2 polévková lžíce | Sádlo škvařené |
100 g | Slanina vepřová |
2 kávová lžička | Sůl |
4 ks | Vejce slepičí |
8 ks | Žemle tuková |
3 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 14g |
---|---|
Cholesterol | 305,2mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,6mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2g |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Sádlo škvařené, Slanina vepřová, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Houby sušené, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Pepř černý mletý, Pšeničná krupice, Žemle tuková mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Jilemnický štědrovečerní houbanec postup přípravy receptu:
1 | Směs sušených hub namočíme na 1 hodinu do studené vody, pak je scedíme a pokrájíme na menší kousky. Housky (nebo žemle) nakrájíme na kostičky, které dáme do mísy a zalijeme je mlékem 3/4 litru. V pánvi si usmažíme na kostičky drobně pokrájenou prorostlou slaninu, pak k ní přidáme 2 lžíce sádla a když je omastek rozpálený, přidáme houby. Podusíme je, ochutíme solí, pepřem a rozetřeným česnekem. Houbovou směs i s omastkem přidáme k houskám a nakonec přimícháme krupici. |
2 | Celou směs promícháme s rozkvedlanými vejci a dáme ji odležet na chladné místo do druhého dne. |
3 | Druhý den houbanec dáme do máslem vymaštěného pekáče, přilijeme mléko (1/4 litru) a promícháme. Vznikne nám hustá kaše. |
4 | Pekáč s houbancem dáme do předehřáté trouby a upečeme dozlatova. Pečeme při 150°C přibližně 50 minut. |
5 | Jilemnický houbanec chutná teplý i studený. |