Recept

Jilemnický štědrovečerní houbanec

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 75 minut
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 60 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (55%)
ID receptu: 32296
Kategorie: Hlavní chod

Ingredience

4 ks Česnek
120 g Houby sušené
2 polévková lžíce Máslo čerstvé
1 l Mléko plnotučné
0,5 kávová lžička Pepř černý mletý
4 polévková lžíce Pšeničná krupice
2 polévková lžíce Sádlo škvařené
100 g Slanina vepřová
2 kávová lžička Sůl
4 ks Vejce slepičí
8 ks Žemle tuková
3 dl Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

47% Kalorie 926 kcal
Kilojoule 3 876kJ
26% Sacharidy 94 g
58% Tuky 44 g
34% Sodík 687 mg
69% Bílkoviny 39 g

Jilemnický štědrovečerní houbanec postup přípravy receptu:

1

Směs sušených hub namočíme na 1 hodinu do studené vody, pak je scedíme a pokrájíme na menší kousky. Housky (nebo žemle) nakrájíme na kostičky, které dáme do mísy a zalijeme je mlékem 3/4 litru. V pánvi si usmažíme na kostičky drobně pokrájenou prorostlou slaninu, pak k ní přidáme 2 lžíce sádla a když je omastek rozpálený, přidáme houby. Podusíme je, ochutíme solí, pepřem a rozetřeným česnekem. Houbovou směs i s omastkem přidáme k houskám a nakonec přimícháme krupici.

2

Celou směs promícháme s rozkvedlanými vejci a dáme ji odležet na chladné místo do druhého dne.

3

Druhý den houbanec dáme do máslem vymaštěného pekáče, přilijeme mléko (1/4 litru) a promícháme. Vznikne nám hustá kaše.

4

Pekáč s houbancem dáme do předehřáté trouby a upečeme dozlatova. Pečeme při 150°C přibližně 50 minut.

5

Jilemnický houbanec chutná teplý i studený.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept