Zelný prejt - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zelný prejt
Zelný prejt
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 32330 |
Kategorie: | Brambory |
Ingredience
1 kg | Brambory |
3 ks | Česnek |
2 ks | Cibule |
2 kávová lžička | Kmín drcený |
0,5 polévková lžíce | Majoránka |
1 dl | Mléko plnotučné |
1 polévková lžíce | Mouka sójová plnotučná |
1,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
5 polévková lžíce | Sádlo škvařené |
1 polévková lžíce | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
1 kg | Zelí kysané |
2 kávová lžička | Cukr krupice |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 56g |
---|---|
Cholesterol | 78,4mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 25g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 127,5mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 166,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Česnek, Cibule, Kmín drcený, Majoránka, Sádlo škvařené, Sůl, Vejce slepičí, Zelí kysané, Cukr krupice mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko plnotučné, Mouka sójová plnotučná, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zelný prejt postup přípravy receptu:
1 | Kysané zelí nakrájíme nadrobno a dáme ho hrnce na rozpálené sádlo (3 lžíce) za občasného míchání podusit (10-15 minut). |
2 | V pekáči na rozpáleném sádle (2 lžíce) zpěníme drobně pokrájenou cibuli dozlatova. |
3 | Oloupané, omyté syrové brambory jemně nastrouháme do mísy a přebytečnou vodu slijeme. K bramborám přidáme 1 vejce, 1 velkou lžíci sójové mouky, pepř, kmín, sůl, česnek a majoránku. Nakonec těsto smícháme se zelím, podle chuti přimícháme 1-2 lžičky cukru a rozředíme 0,5-1 dl mléka. Směs promícháme, dáme ji do pekáče na cibuli a pekáč vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při 220 °C asi 25 minut dozlatova, až bude mít zelný prejt zlatohnědou kůrku. |
4 | Rozdělíme na porce a podáváme. |