Recept

Musaka s lilky a bešamelovou omáčkou

  • Řecko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 140 minut
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 110 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (23%)
ID receptu: 32341
Kategorie: Zelenina

Ingredience

2 stroužek Česnek
1 ks Cibule
400 g Hovězí maso mleté
1 kg Lilek
3 polévková lžíce Máslo čerstvé
0,5 l Mléko plnotučné
4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
1 špetka Muškátový oříšek
9 polévková lžíce Olej olivový
1 kávová lžička Oregano sušené
2 špetka Pepř černý mletý
750 g Rajčata
1 špetka Skořice mletá
2 špetka Sůl
5 polévková lžíce Sýr Parmezán
2 ks Vejce slepičí
2 polévková lžíce Víno bílé

Nutriční hodnoty jedné porce

34% Kalorie 673 kcal
Kilojoule 2 815kJ
9% Sacharidy 34 g
64% Tuky 48 g
24% Sodík 479 mg
70% Bílkoviny 39 g

Musaka s lilky a bešamelovou omáčkou postup přípravy receptu:

1

Lilky očistíme a nakrájíme podélně na velmi tenké plátky. Necháme je 20 minut táhnout ve slané vodě. Rajčata spaříme vroucí vodou, oloupeme, odstraníme semínka a nakrájíme na kousky. Oloupanou cibuli a česnek pokrájíme nadrobno. Rozpálíme 1 lžíci olivového oleje a cibuli s česnekem podusíme cca 10 minut dozlatova. Přidáme maso a osmahneme ho. Když začne hnědnout, vmícháme rajčata, přilijeme víno a povaříme bez pokličky cca 20 miut na mírném ohni. Stálé mícháme, omáčka musí zhoustnout.

2

Plátky lilku osušíme papírovou utěrkou, potřeme zbytkem oleje a na pánvi opékáme po každé straně cca 7 minut dohněda.

3

Na omáčku rozklepneme vejce, oddělíme žloutky a bílky. Z bílků ušleháme tuhý sníh, žloutky rozkvedláme metličkou. Rozehřejeme máslo, vmícháme mouku a necháme ji zpěnit. Jíšku zalijeme mlékem a za stálého míchání povaříme. Ochutíme solí, pepřem, muškátem a vaříme ještě 5 minut. Omáčku necháme trochu zchladnout, poté důkladně vmícháme žloutky, sníh a 3 lžíce nastrouhaného sýru.

4

Troubu rozpálíme na 200 °C, nákypovou formu vymažeme olejem. Směs s masem osolíme, opepříme, dochutíme skořicí a oreganem. Formu vyložíme plátky lilku, na ně rozdělíme maso. Zalijeme bešamelovou omáčkou a posypeme zbytkem sýru. Pečeme 35-45 minut dohněda. Ihned podáváme ve formě.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept