Musaka s lilky a bešamelovou omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 140 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Musaka s lilky a bešamelovou omáčkou
Celkový čas: | 140 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 110 minut |
Autor: | Jana Pavlova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 32341 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
400 g | Hovězí maso mleté |
1 kg | Lilek |
3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
0,5 l | Mléko plnotučné |
4 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Muškátový oříšek |
9 polévková lžíce | Olej olivový |
1 kávová lžička | Oregano sušené |
2 špetka | Pepř černý mletý |
750 g | Rajčata |
1 špetka | Skořice mletá |
2 špetka | Sůl |
5 polévková lžíce | Sýr Parmezán |
2 ks | Vejce slepičí |
2 polévková lžíce | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 26g |
---|---|
Cholesterol | 225,4mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 23g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 32,0mg |
Vitamín E | 2,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 796,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Hovězí maso mleté, Lilek, Muškátový oříšek, Oregano sušené, Rajčata, Skořice mletá, Sůl, Sýr Parmezán, Vejce slepičí, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Olej olivový, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Musaka s lilky a bešamelovou omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Lilky očistíme a nakrájíme podélně na velmi tenké plátky. Necháme je 20 minut táhnout ve slané vodě. Rajčata spaříme vroucí vodou, oloupeme, odstraníme semínka a nakrájíme na kousky. Oloupanou cibuli a česnek pokrájíme nadrobno. Rozpálíme 1 lžíci olivového oleje a cibuli s česnekem podusíme cca 10 minut dozlatova. Přidáme maso a osmahneme ho. Když začne hnědnout, vmícháme rajčata, přilijeme víno a povaříme bez pokličky cca 20 miut na mírném ohni. Stálé mícháme, omáčka musí zhoustnout. |
2 | Plátky lilku osušíme papírovou utěrkou, potřeme zbytkem oleje a na pánvi opékáme po každé straně cca 7 minut dohněda. |
3 | Na omáčku rozklepneme vejce, oddělíme žloutky a bílky. Z bílků ušleháme tuhý sníh, žloutky rozkvedláme metličkou. Rozehřejeme máslo, vmícháme mouku a necháme ji zpěnit. Jíšku zalijeme mlékem a za stálého míchání povaříme. Ochutíme solí, pepřem, muškátem a vaříme ještě 5 minut. Omáčku necháme trochu zchladnout, poté důkladně vmícháme žloutky, sníh a 3 lžíce nastrouhaného sýru. |
4 | Troubu rozpálíme na 200 °C, nákypovou formu vymažeme olejem. Směs s masem osolíme, opepříme, dochutíme skořicí a oreganem. Formu vyložíme plátky lilku, na ně rozdělíme maso. Zalijeme bešamelovou omáčkou a posypeme zbytkem sýru. Pečeme 35-45 minut dohněda. Ihned podáváme ve formě. |