Recept

Zelný závin se slaninou

  • Rakousko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 120 minut
Doba přípravy: 50 minut
Doba vaření: 70 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (21%)
ID receptu: 32344
Kategorie: Teplé předkrmy

Ingredience

Těsto
125 g Mouka pšeničná hladká T 650
125 g Mouka pšeničná hrubá
1 kávová lžička Ocet vinný
3 polévková lžíce Olej rostlinný
1 špetka Sůl
1 ks Vejce slepičí
100 ml Voda pitná
Náplň
1 ks Cibule
1 kávová lžička Kmín drcený
1 kávová lžička Majoránka
70 g Máslo čerstvé
1 špetka Pepř černý mletý
150 g Slanina vepřová
60 g Strouhanka
1 špetka Sůl
3 ks Vejce slepičí
5 polévková lžíce Vývar zeleninový
150 g Zakysaná smetana
1 kg Zelí hlávkové bílé

Nutriční hodnoty jedné porce

43% Kalorie 847 kcal
Kilojoule 3 543kJ
21% Sacharidy 74 g
69% Tuky 52 g
36% Sodík 730 mg
43% Bílkoviny 24 g

Zelný závin se slaninou postup přípravy receptu:

1

Zelí rozčtvrtíme, odstraníme košťál a silná žebra naplocho seřízneme. Zelí nasekáme na tenké proužky a 2 minuty blanšírujeme ve vroucí osolené vodě. Poté zprudka zchladíme a necháme okapat.

2

Oba druhy mouky smícháme v hnětači se špetkou soli, vejcem, octem, 2 lžícemi oleje a 100 ml vlažné vody. Uhněteme těsto, vyklopíme na pomoučený vál a rukama zpracováváme ještě cca 10 minut. Těsto musí být pružné a mít hedvábný lesk. Vytvarujeme do koule, potřeme zbytkem oleje, vložíme do sáčku a necháme 30 minut odpočinout.

3

Mezitím slaninu bez kůže a chrupavek nakrájíme na kostičky. Oloupeme cibuli a nasekáme najemno. Slaninu orestujeme ve velké pánvi dokřupava. Přidáme 50 g másla, cibuli a necháme ji zesklovatět. Poté vmícháme zelí, přilijeme 2 lžíce vývaru, ochutíme kmínem, majoránkou, solí a pepřem. Zakryté dusíme cca 5 minut, pokud je zapotřebí, doplníme vývarem a necháme vychladnout.

4

Utěrku posypeme moukou a rozválíme na ní těsto na velmi tenký plát. Rukama ještě co nejvíc roztáhneme, silnější okraje odřízneme. Potřeme ho rozpuštěným zbytkem másla a posypeme strouhankou. Troubu rozpálíme na 180 °C.

5

Do zelí přidáme zakysanou smetanu rozmíchanou s vejci a náplň rozdělíme na těsto. Okraje necháme volné. Na kratších stranách přeložíme přes náplň a s pomocí utěrky srolujeme. Konce těsta uzavřeme a přitiskneme. Závin položíme spojem dolů na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozpuštěným máslem a pečeme dozlatova cca 50-55 minut. Nakrájíme na silné plátky a podáváme.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept