Penne s artyčoky a rajčaty - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Penne s artyčoky a rajčaty
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 55 minut |
Autor: | plasilovalucie |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (18%) |
ID receptu: | 32373 |
Kategorie: | Těstoviny, noky, knedlíky |
Ingredience
2 ks | Artyčoky |
4 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
0,5 ks | Citronová šťáva |
1 ks | Fenykl sladký - hlíza |
2 kávová lžička | Kapary |
30 ml | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 hrst | Petržel - nať |
400 g | Rajčata loupaná (konzervovaná) |
1 špetka | Sůl |
1 hrst | Sýr Parmezán |
350 g | Těstoviny penne |
150 ml | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 64g |
---|---|
Cholesterol | 6,8mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 65g |
Vitamín A | 261,8mg |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 78,2mg |
Vitamín E | 1,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Artyčoky, Česnek, Cibule, Citronová šťáva, Rajčata loupaná (konzervovaná), Sůl, Sýr Parmezán, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Fenykl sladký - hlíza, Kapary, Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Těstoviny penne mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Penne s artyčoky a rajčaty postup přípravy receptu:
1 | Připravíme si misku se studenou vodou, přilijeme do ní šťávu z půlky citronu. Z artyčoků odřízneme stonky, vnější tuhé listy odstraníme, aby z artyčoků zůstaly pouze velmi světlé vnitřní listy. Špičky zbylých listů odřízneme. Artyčok rozkrojíme podélně na polovinu, chloupky z jeho středu odstraníme špičkou nože. Poloviny artyčoků nakrájíme podélně na 5 mm široké proužky a vložíme do vody s citronovou šťávou. Ve velkém hrnci uvedeme vodu do varu. Nasypeme špetku soli, artyčoky slijeme a vložíme do vroucí vody. Vaříme 5 minut, slijeme a ponecháme stranou. |
2 | V hluboké pánvi zahřejeme olej, vložíme malou bulvu čerstvého fenyklu pokrájeného na tenké plátky. Poté přidáme drobně pokrájenou cibuli a česnek. Nakonec nasypeme nahrubo natrhanou petržel. Často mícháme a smažíme při mírné teplotě 10 minut, až je fenykl měkký a mírně zlatavý. |
3 | Vmícháme nakrájená rajčata a přilijeme víno. Dle chuti osolíme a opepříme. Za stálého míchání uvedeme do varu, poté snížíme teplotu, přikryjeme pánev poklicí a dusíme 15 minut. Přimícháme artyčoky a znovu pod poklicí dusíme dalších 10 minut. Mezitím připravíme těstoviny dle návodu na obalu. Hotové těstoviny slijeme. Trochu vody, ve které se vařily, si uchováme. Do omáčky přimícháme kapary, ochutnáme a podle potřeby dopepříme a dosolíme. Dle chuti můžeme přilít zbývající citronovou šťávu. |
4 | Těstoviny smícháme s omáčkou. Pokud chceme trochu řidší omáčku, přilijeme trochu vody, ve které se vařily těstoviny. Ihned podáváme ozdobené nastrouhaným parmezánem. |