Houbová polévka se smaženými vejci - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Houbová polévka se smaženými vejci
Houbová polévka se smaženými vejci
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 32416 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
250 g | Brambory |
50 g | Celer bulvový |
1 ks | Cibule |
200 g | Houby čerstvé |
1 kávová lžička | Kmín drcený |
0,5 polévková lžíce | Kopr čerstvý |
0,5 polévková lžíce | Libeček |
50 g | Máslo čerstvé |
10 g | Masox |
60 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 ks | Mrkev kořen |
1,5 kávová lžička | Ocet kvasný lihový |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
2,5 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
1 kávová lžička | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
1,2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 14g |
---|---|
Cholesterol | 206,4mg |
Draslík | 638,4mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 278,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 10,1mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 21,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Celer bulvový, Cibule, Kmín drcený, Kopr čerstvý, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Houby čerstvé, Libeček, Máslo čerstvé, Masox, Mouka pšeničná hladká T 650, Mrkev kořen, Ocet kvasný lihový, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Houbová polévka se smaženými vejci postup přípravy receptu:
1 | Očistíme a omyjeme brambory, čerstvé houby (hříbky, lišky), mrkev, celer a cibuli. |
2 | Libeček i kopr omyjeme, kopr jemně nakrájíme. Zeleninu s houbami pokrájíme na kostičky. |
3 | Do hrnce si dáme rozehřát 20 g másla, přimícháme k němu hladkou mouku a upražíme světlou jíšku. Zalijeme 1,2 litrem horké vody, kterou postupně přiléváme, abychom jíšku rozpustili dohladka. Poté vodu přivedeme k varu, vložíme do ní všechnu pokrájenou zeleninu i s houbami, snížíme teplotu a polévku pomalu vaříme. Přidáme sůl, pepř, kmín, stonek libečku, Masox a vaříme zeleninu do měkka. |
4 | Ke konci vaření vyjmeme z polévky celou cibuli a libeček. |
5 | Přimícháme sladkou smetanu, dochutíme octem. |
6 | V pánvi na másle (30g) usmažíme 2 vajíčka, která mírně osolíme. Polévku nalijeme do talířů, ozdobíme smaženými vajíčky, které posypeme koprem a podáváme. |