Jansonovo bramborové pokušení - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jansonovo bramborové pokušení
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 70 minut |
Autor: | repa |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (20%) |
ID receptu: | 32418 |
Kategorie: | Brambory |
Ingredience
750 g | Brambory |
3 ks | Cibule |
1 ks | Citrony |
1 hrst | Kopr čerstvý |
3,5 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 špetka | Pepř černý mletý |
10 ks | Sardelové řezy |
250 g | Smetana 33% (šlehačka) |
1 špetka | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 33g |
---|---|
Cholesterol | 185,4mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 14g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 48,7mg |
Vitamín E | 3,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 31,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Cibule, Citrony, Kopr čerstvý, Sardelové řezy, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Jansonovo bramborové pokušení postup přípravy receptu:
1 | Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké nudličky o velikosti sirek. Sardelky propláchneme, dle chuti odstraníme páteře, osušíme papírovou utěrkou, nakrájíme na kousky. Cibule oloupeme a nasekáme na tenké kroužky. |
2 | Troubu rozpálíme na 175 °C, nákypovou formu vymažeme máslem. Zbytek másla rozpustíme a na středním ohni na něm orestujeme cibuli cca 7 minut dozlatova. Do formy navrstvíme polovinu brambor, na ně cibuli a sardelky. Ochutíme solí, pepřem, zakryjeme zbylými bramborami. Pokapeme máslem, ve kterém jsme smažili cibuli. Vše zalijeme polovinou smetany. Pečeme 45 minut, poté přelijeme zbylou smetanou a dopečeme ještě 15 minut. |
3 | Citron omyjeme a nakrájíme na dílky. Kopr opláchneme, osušíme, snítky otrháme. Nákyp dozdobíme citronem a koprem a podáváme ve formě. |
Poznámka
Jako příloha je vhodný pestrý zeleninový salát.