Houbová polévka paní nadlesní - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 155 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Houbová polévka paní nadlesní
Houbová polévka paní nadlesní
Celkový čas: | 155 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 140 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 32420 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
3 ks | Česnek |
2 ks | Cibule |
300 g | Hříbky čerstvé |
0,5 polévková lžíce | Libeček |
0,5 polévková lžíce | Majoránka |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
1,5 kávová lžička | Sůl |
Hovězí světlý vývar [27325] | |
---|---|
1 ks | Bobkový list |
200 g | Celer bulvový |
1 ks | Česnek |
1 ks | Chilli paprička |
1 ks | Cibule |
800 g | Hovězí maso přední |
1 ks | Mrkev kořen |
1 polévková lžíce | Nakládaný zelený pepř |
200 g | Petržel kořen |
1 ks | Pórek |
1 kávová lžička | Sůl |
1,5 l | Voda pitná |
Houbová polévka paní nadlesní | |
1 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 30g |
---|---|
Cholesterol | 136,0mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 15g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 90,3mg |
Vitamín E | 2,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 21,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Hříbky čerstvé, Majoránka, Sůl, Bobkový list, Celer bulvový, Česnek, Chilli paprička, Cibule, Hovězí maso přední, Petržel kořen, Sůl, Voda pitná, Paprika mletá sladká mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Libeček, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Petržel kudrnka, Mrkev kořen, Pórek mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Nakládaný zelený pepř nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Houbová polévka paní nadlesní postup přípravy receptu:
1 | Čerstvé hříbky očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a nadrobno pokrájíme. Česnek oloupeme, utřeme s 1/2 lžičkou soli. Petrželku kudrnku a libeček omyjeme, drobně pokrájíme. |
2 | V hrnci na rozpáleném másle (1 lžíce) cibuli osmažíme do růžova, přidáme k ní houby, podusíme, přilijeme čistý hovězí vývar (bez masa a zeleniny) a přivedeme polévku k varu. |
3 | V pánvi k rozpuštěnému máslu (1 lžíce) přimícháme lžíci hladké mouky a uděláme světlou jíšku, kterou vmícháme do polévky. Přidáme ještě sladkou papriku, utřený česnek a majoránku. Polévku dochutíme podle potřeby solí, pepřem a vaříme při mírné teplotě 20 minut. |
4 | Na každou porci polévky dáme lžičku petrželky a 1/2 lžičky libečku. |
5 | Hovězí světlý vývar: |
6 | Hovězí hrudí omyjeme a osušíme. Cibuli očistíme tak, že odstraníme jen vrchní suchou slupku, ostatní ponecháme. Rozkrojíme a v suché pánvi opečeme do zlatova obě poloviny rozkrojené cibule plochou stranou dolů. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, petržel a celer. Mrkev s celerem a petrželí pokrájíme na kousky, pórek krájíme na kolečka. |
7 | Maso se zeleninou vložíme do hrnce a zalijeme minimálně 1,5 l studené vody tak, aby všechny ingredience byly ponořené. |
8 | Přidáme lžíci zeleného pepře, bobkový list, malou sušenou chilli papričku a stroužek česneku. |
9 | Hrnec zakryjeme poklicí, polévku přivedeme zvolna do varu. Po chvíli vaření (necháme ji blanšírovat) vodu z polévky slijeme, nalijeme čerstvou vodu a uvaříme napodruhé. Takto bychom měli dosáhnout čistého, nezakaleného vývaru. |
10 | Polévku vaříme 90 - 120 minut. Vývar nesmí prudce vřít, vaříme při mírné teplotě, aby jen probublával. Při varu se z masa vyloučí bílkovina, ta se na povrchu sráží v podobě pěny, kterou však nesmíme odstranit. Při pozvolném vaření se z této pěny na povrchu utvoří tenká vrstva hnědé sraženiny, kterou teprve potom dírkovanou naběračkou odstraníme. |
11 | Uvařený světlý hovězí vývar přecedíme. Maso pokrájíme na plátky nebo na malé kostky a vrátíme zpět do polévky. Podle chuti osolíme, vložíme zpět i pokrájenou zeleninu. |
Poznámka
Servírujeme teplé. Čas vaření zahrnuje i přípravu světlého hovězího vývaru.