Houbové kyselo - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Houbové kyselo
Houbové kyselo
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 32463 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
500 g | Brambory |
1 ks | Cibule |
50 g | Houby čerstvé |
1,5 kávová lžička | Kmín drcený |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
2 kávová lžička | Sůl |
3 ks | Vejce slepičí |
kvásek | |
---|---|
1 kávová lžička | Cukr krupice |
20 g | Droždí |
1 dl | Mléko plnotučné |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 23g |
---|---|
Cholesterol | 198,5mg |
Draslík | 849,7mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 16,3mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 173,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Cibule, Kmín drcený, Sůl, Vejce slepičí, Cukr krupice, Droždí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Houby čerstvé, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Mléko plnotučné mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Houbové kyselo postup přípravy receptu:
1 | Omyté brambory uvaříme ve slupce asi 25 minut, pak je scedíme, oloupeme, pokrájíme na plátky, dáme do mísy a zakryjeme (uchováme je teplé). |
2 | Očištěnou cibuli pokrájíme nadrobno. Očištěné a omyté čerstvé houby (hřiby, kozáky, lišky..) pokrájíme na plátky. |
3 | Připravíme si dobře rozmíchaný kvásek (1 dl vlažné mléko + 1 lžičku cukru + 20 g droždí). |
4 | V hrnci na rozpuštěném másle podusíme houby, které osolíme, opepříme a zamícháme drcený kmín. Pak přilijeme 1 litr vody, přivedeme k varu. Snížíme teplotu, přimícháme kvásek a pomalu vaříme. |
5 | V pánvi na másle zpěníme cibuli, přidáme k ní vejce, která osolíme, promícháme, směs přidáme k houbám. Polévka by měla trochu zhoustnout. Dochutíme ji solí. |
6 | Hotovou polévku nalijeme do talířů. Brambory do houbového kysela si každý nabere z mísy podle chuti. |