Základní světlá omáčka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Základní světlá omáčka
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | repa |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (20%) |
ID receptu: | 3250 |
Kategorie: | Omáčky teplé |
Ingredience
200 g | Celer - nať |
50 g | Máslo čerstvé |
6 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
200 g | Mrkev kořen |
1 špetka | Muškátový oříšek |
1 špetka | Pepř černý mletý |
200 g | Pórek |
500 ml | Smetana 12% (konzumní) |
1 špetka | Sůl |
5 l | Vývar slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 15g |
---|---|
Cholesterol | 65,0mg |
Draslík | 91,2mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 6,0mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 142,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Muškátový oříšek, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Celer - nať, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Pórek, Smetana 12% (konzumní), Vývar slepičí mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Základní světlá omáčka postup přípravy receptu:
1 | Vývar přivedeme v hrnci k varu. Zeleninu očisíme, omyjeme, přidáme do vývaru a vaříme, dokud se tekutina neodpaří asi na 1 litr. |
2 | Na rozehřátém másle upražíme světlou jíšku, poté ji za stálého míchání postupně rozředíme vývarem a provaříme. Odstavíme,omáčku procedíme přes síto a vmícháme smetanu. Dochutíme solí, pepřem a mletým muškátovým oříškem. |
Poznámka
Základní omáčku můžeme použít k přípravě nejrůznějších dalších omáček, vhodných k masu, těstovinám, zelenině atd.