Šafránové rizoto s cuketou a parmezánem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Šafránové rizoto s cuketou a parmezánem
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | verca |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 32556 |
Kategorie: | Rizota |
Ingredience
2 stroužek | Česnek |
4 ks | Cibulka jarní |
400 g | Cuketa |
2 polévková lžíce | Kapary |
4 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Oříšky piniové |
1 špetka | Pepř černý mletý |
400 g | Rýže loupaná |
1 špetka | Šafrán |
1 kávová lžička | Sůl |
2 polévková lžíce | Sýr Parmezán |
120 ml | Víno bílé |
800 ml | Vývar zeleninový |
300 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 107g |
---|---|
Cholesterol | 20,8mg |
Draslík | 735,5mg |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 428,6mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 34,1mg |
Vitamín E | 2,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 15,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibulka jarní, Cuketa, Oříšky piniové, Rýže loupaná, Sůl, Sýr Parmezán, Víno bílé, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kapary, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Šafrán, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Šafránové rizoto s cuketou a parmezánem postup přípravy receptu:
1 | Omyjeme a očistíme jarní cibulky a nakrájíme je na tenká kolečka. Oloupaný česnek nasekáme na jemno. Cuketu očistíme a pokrájíme na malé kostičky. Vše orestujeme na 2 lžících rozpáleného másla. Poté přidáme nepropláchnutou rýži a zrnka necháme obalit v tuku. Zalijeme vínem a zahříváme, dokud se neodpaří. |
2 | Vývar smícháme s 300 ml vody a zahřejeme. Šafrán rozdrobíme a rozmícháme v trošce vývaru a spolu s kapary přidáme k rýži. Promícháme a nezakryté vaříme cca 20 minut. Mezitím postupně přiléváme vývar a často mícháme. |
3 | Zbylé máslo nakrájíme na kousky a spolu s nastrouhaným parmezánem přidáme do rýže. Ochutíme solí a pepřem. Nasucho osmahneme piniová semínka, posypeme jimi rizoto a ihned podáváme. |