Pampelišková polévka od prababičky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pampelišková polévka od prababičky
Pampelišková polévka od prababičky
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 32564 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
400 g | Kořen pampeliška |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Mouka polohrubá |
5 ks | Pampeliškové listy |
1 polévková lžíce | Sádlo škvařené |
1,5 kávová lžička | Sůl |
1 l | Voda pitná |
Vaječný svítek s bylinkami [27627] | |
---|---|
3 polévková lžíce | Mouka polohrubá |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
0,5 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
2 špetka | Sůl |
3 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 2g |
---|---|
Cholesterol | 198,9mg |
Draslík | 67,8mg |
Vláknina | 289,0mg |
Vitamín A | 211,9mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,8mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 11,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Kořen pampeliška, Pampeliškové listy, Sádlo škvařené, Sůl, Voda pitná, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka polohrubá, Mouka polohrubá, Olej olivový, Petržel kudrnka mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Pampelišková polévka od prababičky postup přípravy receptu:
1 | Na jaře (březen, duben) vyryjeme pampeliškové kořeny a natrháme srdíčka z pampelišek (květy nejsou rozkvetlé). Očistíme je, omyjeme, kořeny nakrájíme na tenká kolečka a pampelišková srdíčka s lístky pokrájíme nadrobno. Omyjeme petrželovou nať a drobně ji nakrájíme. |
2 | V hrnci rozpustíme máslo se sádlem a kořeny krátce osmažíme, posypeme je moukou, promícháme a smažíme dozlatova (nesmí být připálené). |
3 | Přilijeme 1 litr vody, kterou přivedeme k varu, ztlumíme teplotu, přidáme pokrájená srdíčka s lístky a pomalu vaříme 15 minut. Dochutíme solí, přimícháme petrželku a podáváme se svítkem. |
4 | Vaječný svítek s bylinkami [27627]: |
5 | Ze třech vajec po rozklepnutí oddělíme žloutky a bílky zvlášť. |
6 | Bílky v míse vyšleháme na tuhý sníh, přimícháme k němu žloutky a postupně 3 lžíce polohrubé mouky s 2 špetkami soli. Zelenou petrželovou nať promyjeme, vodu setřepeme, drobně pokrájíme a zamícháme do vaječné směsi. |
7 | Ve větší pánvi rozpálíme olej, vaječnou směs rozlijeme po pánvi (jako palačinku) a z obou stran ji osmažíme pozvolna dozlatova. |
8 | Vychladlý svítek nakrájíme na tenké nudličky, které dáme těsně před podáváním do polévky. Pokud nakrájený svítek dáme do misky, každý si do polévky může nabrat tolik svítku, kolik chce. |
Poznámka
Bylinková polévka z roku 1910 od prababičky - kořeny pro tuto polévku sbíráme pouze na jaře (březen - duben), potom jsou hořké.