Velikonoční jehněčí polévka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 130 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Velikonoční jehněčí polévka
Velikonoční jehněčí polévka
Celkový čas: | 130 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 100 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 32581 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
2 ks | Bobkový list |
200 g | Celer bulvový |
6 ks | Česnek |
3 ks | Cibule |
2 kg | Jehněčí hřbet |
600 g | Jehněčí vnitřnosti |
3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
7 ks | Nové koření celé |
1 polévková lžíce | Ocet kvasný lihový |
1,5 kávová lžička | Pepř černý celý |
200 g | Petržel kořen |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
4 dl | Smetana 16% (pochoutková) |
1,3 polévková lžíce | Sůl |
1 kávová lžička | Tymián sušený |
4 l | Voda pitná |
200 g | Mrkev kořen |
4 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 7g |
---|---|
Cholesterol | 518,3mg |
Draslík | 712,8mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 32,3mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 17,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer bulvový, Česnek, Cibule, Jehněčí hřbet, Nové koření celé, Pepř černý celý, Petržel kořen, Sůl, Tymián sušený, Voda pitná, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Ocet kvasný lihový, Petržel - nať, Smetana 16% (pochoutková), Mrkev kořen mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Jehněčí vnitřnosti nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Velikonoční jehněčí polévka postup přípravy receptu:
1 | Mrkev, celer, cibuli, česnek i petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme. |
2 | Jehněčí maso odblaníme a s vnitřnostmi (srdce, játra, jazyk) dobře omyjeme. Vložíme je do velkého hrnce se studenou vodou (4 litry) a přivedeme k varu. Po půl hodině vaření přidáme zeleninu. Přiložíme ještě kuličky černého pepře, tymián, nové koření, bobkový list a maso vaříme při mírné teplotě do měkka. Po půl hodině vaření (kdy je maso již téměř poloměkké) přidáme zeleninu. Až bude maso uvařené, vývar scedíme a zachytíme (2,5 litru) do druhého hrnce. Maso obereme, vnitřnosti pokrájíme a vrátíme do vývaru. |
3 | V pánvičce na rozpuštěném másle (3,5 lžíce) uděláme světlou jíšku z hladké mouky, kterou přimícháme do polévky 15 minut před koncem vaření. Nakonec do polévky vmícháme smetanu s rozšlehanými žloutky, dochutíme solí i octem, protože má mít trochu nakyslou příchuť. |
4 | Každou porci horké polévky nalijeme do talířů, posypeme omytou drobně pokrájenou petrželovou natí a podáváme. |
Poznámka
Servírujeme teplé. Tuto polévku vaříme nejčastěji na jaře o velikonocích, při příležitosti domácí zabíjačky. K polévce podáváme nejčastěji bílé pečivo.