Velikonoční kůzlečí polévka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 110 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Velikonoční kůzlečí polévka
Velikonoční kůzlečí polévka
Celkový čas: | 110 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 32589 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
80 g | Celer bulvový |
4 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
1 ks | Jazyk kůzlečí |
1 ks | Kůzlečí hlava |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 ks | Mozeček kůzlečí |
80 g | Mrkev kořen |
6 ks | Nové koření celé |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
80 g | Petržel kořen |
2,5 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
0,5 polévková lžíce | Sůl |
1 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
3 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 7g |
---|---|
Cholesterol | 2g |
Draslík | 914,8mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 72,6mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 27,7mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 11,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer bulvový, Česnek, Cibule, Nové koření celé, Pepř černý celý, Petržel kořen, Sůl, Tymián čerstvý, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Jazyk kůzlečí, Kůzlečí hlava, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Mrkev kořen, Petržel kudrnka mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Mozeček kůzlečí nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Velikonoční kůzlečí polévka postup přípravy receptu:
1 | Očištěnou a omytou kůzlečí hlavu s jazykem a mozečkem dáme do většího hrnce a zalijeme 2-3 litry vody (podle velikosti hlavy). |
2 | Očistíme a omyjeme mrkev, celer, petržel, cibuli a česnek. Zeleninu pokrájíme a přidáme ji s tymiánem, bobkovým listem, celým pepřem, solí a novým kořením do vody k hlavě, přivedeme k varu, snížíme teplotu a pomalu vaříme přibližně 80 - 90 minut. |
3 | Omyjeme a drobně pokrájíme petrželku kudrnku a odložíme ji do misky. |
4 | Když je maso z hlavy měkké, vývar - polévku scedíme do druhého hrnce (1.5 litru), maso obereme a pokrájíme. Mozeček odblaníme, jazyk sloupneme a vše nakrájíme na menší kousky a spolu s masem vrátíme do polévky. |
5 | V pánvi na rozpuštěné máslo přimícháme hladkou mouku a usmažíme světlou jíšku, kterou přimícháme do polévky. Necháme ji za stálého míchání dobře rozvařit (10-15 minut), aby nebyly žádné hrudky. |
6 | Hotovou polévku podle chuti dosolíme, přimícháme petrželku a podáváme. |
Poznámka
Tato polévka se vaří o velikonocích z domácího chovu kůzlat v Podkrkonoší. K polévce podáváme slané rohlíky.