Kořeněná rýže se zeleninou a mandlemi - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kořeněná rýže se zeleninou a mandlemi
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | Jana Pavlova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 32621 |
Kategorie: | Rýže |
Ingredience
2 ks | Bobkový list |
300 g | Hrášek |
4 ks | Hřebíček |
6 ks | Kardamom |
50 g | Mandle |
3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
300 g | Mrkev kořen |
250 g | Rýže basmati |
1 špetka | Šafrán |
1 ks | Skořice celá |
250 g | Špenát listový čerstvý |
1 špetka | Sůl |
600 ml | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 77g |
---|---|
Cholesterol | 20,7mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 66g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 70,1mg |
Vitamín E | 6,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 31,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Hrášek, Hřebíček, Kardamom, Mandle, Skořice celá, Špenát listový čerstvý, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Rýže basmati, Šafrán, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Kořeněná rýže se zeleninou a mandlemi postup přípravy receptu:
1 | Oloupeme a nadrobno nakrájíme mrkev. Šafrán rozmícháme ve 2 lžících horké vody. |
2 | V hrnci rozpálíme olej a osmahneme na něm mandle a koření včetně bobkového listu. Přidáme mrkev a rýži a restujeme za stálého míchání cca 3 minuty. Vmícháme hrášek a šafrán, ochutíme solí a zalijeme vývarem. Přivedeme k varu a zakryté dusíme cca 15 minut na mírném ohni. |
3 | Mezitím očistíme a opláchneme špenát, necháme okapat a poté zlehka vmícháme do rýže. Společně restujeme ještě cca 5 minut, dokud se tekutina neodpaří. |
4 | Rozdělíme na talíře a ihned podáváme. |
Poznámka
Rýže je vhodná také v menším množství jako příloha k masu nebo rybě.