Trdlouka - kroupouka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Trdlouka - kroupouka
Trdlouka - kroupouka
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 70 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 32692 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
4 stroužek | Česnek |
2 ks | Cibule |
0,5 kávová lžička | Kmín mletý |
100 g | Kroupy ječné |
0,5 polévková lžíce | Majoránka |
1,2 l | Masový vývar |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
2,5 polévková lžíce | Sádlo škvařené |
2 kávová lžička | Sůl |
400 g | Vepřová krev |
1,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 7g |
---|---|
Cholesterol | 7,3mg |
Draslík | 272,8mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 21,6mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 5,4mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Majoránka, Sádlo škvařené, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kmín mletý, Kroupy ječné, Masový vývar, Pepř černý mletý, Vepřová krev mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Trdlouka - kroupouka postup přípravy receptu:
1 | Oloupanou cibuli drobně pokrájíme a v pánvi na rozpáleném sádle osmažíme dozlatova. |
2 | Promyté kroupy uvaříme v osolené vodě doměkka (1 litr + 1 lžička sůl). Vaříme je přibližně 1 hodinu. |
3 | Pak kroupy scedíme, zalijeme přecezenou čerstvou krví, promícháme, zakryjeme a necháme odstát asi 15 minut, aby se obarvily - nepoužíváme žádný tuk! |
4 | Do připraveného vařícího masového vývaru (1.2 litru - zabijačkový vývar) pomalu a za stálého míchání kroupy s krví zavaříme. Vaříme je přibližně 10 minut. Polévku dochutíme rozetřeným česnekem, pepřem, mletým kmínem a majoránkou a podle chuti solí. |
5 | Nakonec do ni přimícháme osmaženou cibulku a podáváme. |
Poznámka
Tuto polévku vaříme při domácí zabijačce.