Recept

Závin z taženého těsta

  • Česko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 100 minut
Doba přípravy: 65 minut
Doba vaření: 35 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (87%)
ID receptu: 32710
Kategorie: Koláče

Ingredience

1 polévková lžíce Máslo čerstvé
300 g Mouka pšeničná hladká
2 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
2 polévková lžíce Sádlo vepřové škvařené
100 g Strouhanka
0,3 kávová lžička Sůl
1 ks Vaječný žloutek slepičí
3 polévková lžíce Voda pitná
Na náplň
4 polévková lžíce Cukr krupice
4 polévková lžíce Hrozinky
1,5 kg Jablka
50 g Ořechy vlašské

Nutriční hodnoty jedné porce

21% Kalorie 411 kcal
Kilojoule 1 720kJ
21% Sacharidy 76 g
15% Tuky 11 g
6% Sodík 123 mg
13% Bílkoviny 7 g

Závin z taženého těsta postup přípravy receptu:

1

Na vál prosejeme mouku, sůl, žloutek, rozpuštěné sádlo, ocet a vlažnou vodu. Těsto zpracujeme dohladka, aby z těsta byla tvárná hmota. Necháme ji na válu, přikryjeme nahřátou mísou, kterou po deseti minutách vyměňujeme, aby bylo těsto alespoň půl hodiny v teple. Poté těsto rozdělíme na poloviny a začneme těsto vytahovat.

2

Na vál položíme utěrku posypanou moukou. Nejprve těsto vyválíme, poté přes hřbety rukou vytahujeme do všech stran. Je-li třeba, pomáháme si prsty. Vytažené těsto položíme i s utěrkou na vál, posypeme polovinou strouhanky osmažené na jedné lžíci másla, poklademe polovinou oloupaných jablek, ze kterých jsme vykrájeli jádřince a jablka nahrubo nastrouhali, přisypeme polovinu hrozinek. Zaprášíme polovinou skořice, pocukrujeme polovinou cukru,posypeme polovinou nakrájených ořechů. Pomocí utěrky závin zabalíme, přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Když máme hotové oba záviny, potřeme je rozpuštěným máslem a pečeme ve středně předehřáté troubě.

3

Upečené záviny necháme na plechu vychladnout.

Poznámka

Záviny posypeme dvěma lžícemi moučkového cukru s vanilkou.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept