Jarní bylinková zapražená polévka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jarní bylinková zapražená polévka
Jarní bylinková zapražená polévka
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 32723 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
0,5 polévková lžíce | Celer - nať |
1 ks | Cibulka jarní |
0,5 polévková lžíce | Kerblík |
0,5 polévková lžíce | Kopřiva |
0,5 polévková lžíce | Libeček |
3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
5 dl | Mléko plnotučné |
50 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 špetka | Muškátový oříšek |
0,5 polévková lžíce | Pampeliškové listy |
0,5 polévková lžíce | Pažitka |
0,5 polévková lžíce | Petržel - nať |
80 g | Pórek |
0,5 polévková lžíce | Řebříček |
50 g | Salát hlávkový |
0,5 polévková lžíce | Špenát listový čerstvý |
1 kávová lžička | Sůl |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 4g |
---|---|
Cholesterol | 215,6mg |
Draslík | 132,7mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 6,5mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 793,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibulka jarní, Kerblík, Kopřiva, Muškátový oříšek, Pampeliškové listy, Pažitka, Špenát listový čerstvý, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Celer - nať, Libeček, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Petržel - nať, Pórek, Řebříček, Salát hlávkový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Jarní bylinková zapražená polévka postup přípravy receptu:
1 | Všechny bylinky a zeleninu omyjeme a drobně pokrájíme - pažitku, libeček, petrželovou a celerovou nať, kopřivy, kerblík, řebříček, jahodové listy, špenátové listy, jarní cibulka, hlávkový salát a pórek. |
2 | V hrnci rozpustíme máslo, přidáme k němu hladkou mouku a usmažíme světlou jíšku, kterou za stálého míchání zalijeme postupně vodou, přivedeme k varu, snížíme teplotu a ještě pomalu vaříme 20 minut. Přidáme sůl, zeleninu s bylinkami, necháme přejít varem a odstavíme z plotny. |
3 | Do polévky zamícháme plnotučné mléko s rozšlehanými žloutky (už nevaříme), dochutíme muškátovým oříškem a podáváme. |
Poznámka
Servírujeme teplé.