Vánočka s ořechy - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 300 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vánočka s ořechy
Celkový čas: | 300 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 220 minut |
Doba vaření: | 80 minut |
Autor: | kuba |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 32741 |
Ingredience
2 kávová lžička | Citronová kůra |
200 g | Cukr krupice |
80 g | Droždí |
50 g | Hrozinky |
100 g | Máslo čerstvé |
500 ml | Mléko polotučné |
1 kg | Mouka pšeničná hladká |
50 g | Ořechy vlašské |
10 g | Sůl |
4 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Na potření | |
---|---|
1 ks | Vejce slepičí |
Na posypání | |
1 polévková lžíce | Cukr moučkový |
1 ks | Cukr vanilka |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 37g |
---|---|
Cholesterol | 230,8mg |
Draslík | 362,3mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,2mg |
Vitamín E | 3,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 15,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Cukr krupice, Droždí, Hrozinky, Ořechy vlašské, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí, Cukr moučkový mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká, Cukr vanilka mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Vánočka s ořechy postup přípravy receptu:
1 | V hrnečku rozetřeme droždí se lžící cukru, přimícháme lžíci mouky a vlažného mléka. Na teple necháme vzejít kvásek. Ořechy nahrubo nasekáme. |
2 | V míse do pěny ušleháme změklé máslo se zbylým cukrem a žloutky. Poté vmícháme prosátou mouku se solí, vlijeme zbylé mléko, vzešlý kvásek a ustrouhanou citronovou kůru. Těsto dobře vypracujeme, aby bylo hladké a lesklé. Do vypracovaného těsta vmícháme hrozinky a ořechy, posypeme lžící hladké mouky, přikryjeme utěrkou a dáme na teplo kynout alespoň tři hodiny. |
3 | Vykynuté těsto na vále rozdělíme na tři nestejně velké díly. Z největšího dílu upleteme cop ze čtyř válečků, další ze tří a poslední stočíme ze dvou. Čtyřdílný cop položíme na plech vyložený pečícím papírem, na něj položíme třídílný a poslední ze dvou válečků. Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, copy propícháme rozpůlenými špejlemi se špičkou, vložíme do trouby předehřáté na 220 °C a pečeme pět minut. Poté teplotu snížíme na 160 °C a pečeme dalších dvacet minut, nakonec teplotu snížíme na 100 °C a vánočku dopečeme. Pokud se vánočka propéká z vrchu víc, přikryjeme ji pečícím papírem. Vánočka je upečená, pokud se těsto nelepí na špejli. |
4 | Upečenou vánočku zbavíme špejlí a necháme vychladnout na plechu. Poté ji posypeme prosátým moučkovým cukrem s vanilkou. |