Máslová štóla - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 300 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Máslová štóla
Celkový čas: | 300 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 200 minut |
Doba vaření: | 100 minut |
Autor: | kuba |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 32743 |
Ingredience
2 kávová lžička | Citronová kůra |
200 g | Cukr krupice |
1 ks | Cukr vanilka |
100 g | Droždí |
300 g | Hrozinky |
200 g | Kandované ovoce |
150 g | Mandle |
400 g | Máslo čerstvé |
400 ml | Mléko polotučné |
1 kg | Mouka polohrubá |
4 polévková lžíce | Rum |
1 kávová lžička | Sůl |
Na potření a posypání | |
---|---|
4 polévková lžíce | Cukr moučkový |
1 ks | Cukr vanilka |
80 g | Máslo čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 147g |
---|---|
Cholesterol | 57,6mg |
Draslík | 709,2mg |
Vláknina | 15g |
Vitamín A | 4,3mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,5mg |
Vitamín E | 4,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 55,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Cukr krupice, Droždí, Hrozinky, Kandované ovoce, Mandle, Rum, Sůl, Cukr moučkový mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka polohrubá, Cukr vanilka, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Máslová štóla postup přípravy receptu:
1 | Spařené mandle oloupeme a nakrájíme na nudličky, kandované ovoce drobně nakrájíme, v misce promícháme s hrozinkami a rumem, necháme uležet. |
2 | V hrnečku rozetřeme droždí se lžící cukru, přimícháme lžíci mouky a vlažného mléka. Na teple necháme vzejít kvásek. Ořechy nahrubo nasekáme. |
3 | V míse vsypeme prosátou mouku se solí, do středu vlijeme vlažné mléko, přidáme změklé máslo, nastrouhanou citronovou kůru a vzešlý kvásek. Těsto dobře vypracujeme, aby bylo hladké a lesklé. Do vypracovaného těsta vmícháme naložené hrozinky s ovocem, mandle a vanilkový cukr. Těsto posypeme lžící hladké mouky, přikryjeme utěrkou, dáme na teplo kynout alespoň dvě hodiny. Poté ho vařečkou promícháme a necháme kynout ještě alespoň půl hodiny. |
4 | Vykynuté těsto na válu rozdělíme na dva díly, které rozválíme a stočíme do tvaru veky, podélně u kraje hranou dlaně utvoříme žlábek. Hotové štoly přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě. |
5 | Upečené štoly hned potíráme rozpuštěným máslem, silně sypeme moučkovým cukrem s vanilkou. |