Placky s ječmenem, zeleninou a čočkovou omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 150 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Placky s ječmenem, zeleninou a čočkovou omáčkou
Celkový čas: | 150 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 120 minut |
Autor: | Jana Pavlova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 32746 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
Placky | |
---|---|
2 polévková lžíce | Chlebový kvásek |
1 kávová lžička | Droždí |
130 g | Mouka kukuřičná |
340 g | Mouka pšeničná hladká |
200 g | Mouka pšeničná tmavá chlebová předměřická |
6 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Sůl |
Směs koření berbere | |
5 ks | Chilli paprička sušená |
3 kávová lžička | Garam masala |
2 kávová lžička | Sůl mořská |
1 kávová lžička | Zázvor mletý |
Zelenina s čočkovou omáčkou | |
800 g | Brambory sladké (Batáty) |
2 ks | Celer řapíkatý |
8 stroužek | Česnek |
4 ks | Chilli paprička |
4 ks | Cibule červená |
100 g | Čočka červená |
500 g | Kapusta hlávková |
1 kávová lžička | Kurkuma |
4 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
4 ks | Mrkev kořen |
2 polévková lžíce | Protlak rajčatový |
6 polévková lžíce | Šrot ječný |
1 špetka | Sůl |
650 ml | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 152g |
---|---|
Cholesterol | 26,9mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 61g |
Vitamín A | 19g |
Vitamín B6 | 1,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 209,9mg |
Vitamín E | 4,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 33,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Droždí, Sůl, Chilli paprička sušená, Zázvor mletý, Brambory sladké (Batáty), Celer řapíkatý, Česnek, Chilli paprička, Čočka červená, Kapusta hlávková, Kurkuma, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka kukuřičná, Mouka pšeničná hladká, Mouka pšeničná tmavá chlebová předměřická, Olej olivový, Garam masala, Sůl mořská, Cibule červená, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Protlak rajčatový, Šrot ječný, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Chlebový kvásek nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Placky s ječmenem, zeleninou a čočkovou omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Těsto na placky připravíme nejlépe den předem. Smícháme ve velké míse všechny druhy mouky, přidáme 1l teplé vody, droždí, kvásek a lžičku soli. Promícháme a nezakryté necháme na teplém místě kynout 12-14h. |
2 | Teflonovou pánev s poklicí vymažeme olejem. Těsto opatrně promícháme, nabereme vždy vrchovatou lžíci a na pánvi rozložíme na tenkou placku. Na silném ohni smažíme jen z jedné strany 5-7min pod pokličkou. Hotové placky vyjmeme, rozložíme na tác a zakryjeme utěrkou. Takto necháme vychladnout. |
3 | Sušené chilli papričky do směsi koření osmahneme nasucho na pánvi. Společně se solí rozdrtíme v hmoždíři. Přidáme garam masalu a zázvor a znovu rozdrtíme. |
4 | Kapustu opláchneme a spaříme cca 5min ve vroucí vodě. Scedíme a necháme okapat. Poté ji umeleme mlýnkem na maso. Oloupaný česnek nasekáme nadrobno. Chilli papřičky očístíme, odstraníme semínka a najemno posekáme. V hrnci rozpustíme lžíci másla a osmahneme na něm po 1 lžíci česneku a chilli, přidáme kapustu. Přilijeme trochu vody a vmícháme trochu připravené směsi koření. Zakryté dusíme na mírném ohni cca 1h. |
5 | Ječný šrot propláchneme studenou vodou, necháme okapat. Oloupeme mrkev a sladké brambory a nakrájíme na plátky. Omyjeme a očistíme celer a nadrobno pokrájíme. Oloupanou cibuli rovněž nakrájíme. |
6 | Rozpálíme 2 lžíce másla a orestujeme na něm cca 5min cibuli, 2lžíce česneku a 2lžíce chilli. Přidáme celer, brambory a mrkev. Přisypeme šrot, zalijeme 300ml vývaru. Ochutíme směsi koření berbere, kurkumou, osolíme a zakryté zvolna dusíme 30min. |
7 | Čočku propláchneme a na cedníku necháme okapat. Rozehřejeme zbytek másla a osmahneme na něm dozlatova zbylý česnek. Přidáme čočku, protlak, zbytek chilli, přilijeme zbylý vývar, dochutíme kořenící směsí, zakryjeme pokličkou a dusíme cca 20min doměkka. |
8 | Na velkou mísu rozložíme vychladlé placky, na ně navrstvíme kapustu, zeleninu s ječmenem, doplníme čočkovou omáčkou a podáváme. |
Poznámka
Jako přílohu můžeme použít např. salát z narkájených rajčat, červených cibulí a posekané chilli papričky, pokapeme citronovou šťávou a olejem. čas přípravy je bez doby na kynutí 12h!