Recept

Placky s ječmenem, zeleninou a čočkovou omáčkou

  • Etiopie
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 150 minut
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 120 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (23%)
ID receptu: 32746

Ingredience

Placky
2 polévková lžíce Chlebový kvásek
1 kávová lžička Droždí
130 g Mouka kukuřičná
340 g Mouka pšeničná hladká
200 g Mouka pšeničná tmavá chlebová předměřická
6 polévková lžíce Olej olivový
1 špetka Sůl
Směs koření berbere
5 ks Chilli paprička sušená
3 kávová lžička Garam masala
2 kávová lžička Sůl mořská
1 kávová lžička Zázvor mletý
Zelenina s čočkovou omáčkou
800 g Brambory sladké (Batáty)
2 ks Celer řapíkatý
4 ks Chilli paprička
4 ks Cibule červená
500 g Kapusta hlávková
1 kávová lžička Kurkuma
4 ks Mrkev kořen
4 polévková lžíce Máslo čerstvé
2 polévková lžíce Protlak rajčatový
1 špetka Sůl
650 ml Vývar zeleninový
8 stroužek Česnek
100 g Čočka červená
6 polévková lžíce Šrot ječný

Nutriční hodnoty jedné porce

78% Kalorie 1,535 kcal
Kilojoule 6 424kJ
73% Sacharidy 263 g
510% Tuky 383 g
104% Sodík 2 g
79% Bílkoviny 44 g

Placky s ječmenem, zeleninou a čočkovou omáčkou postup přípravy receptu:

1

Těsto na placky připravíme nejlépe den předem. Smícháme ve velké míse všechny druhy mouky, přidáme 1l teplé vody, droždí, kvásek a lžičku soli. Promícháme a nezakryté necháme na teplém místě kynout 12-14h.

2

Teflonovou pánev s poklicí vymažeme olejem. Těsto opatrně promícháme, nabereme vždy vrchovatou lžíci a na pánvi rozložíme na tenkou placku. Na silném ohni smažíme jen z jedné strany 5-7min pod pokličkou. Hotové placky vyjmeme, rozložíme na tác a zakryjeme utěrkou. Takto necháme vychladnout.

3

Sušené chilli papričky do směsi koření osmahneme nasucho na pánvi. Společně se solí rozdrtíme v hmoždíři. Přidáme garam masalu a zázvor a znovu rozdrtíme.

4

Kapustu opláchneme a spaříme cca 5min ve vroucí vodě. Scedíme a necháme okapat. Poté ji umeleme mlýnkem na maso. Oloupaný česnek nasekáme nadrobno. Chilli papřičky očístíme, odstraníme semínka a najemno posekáme. V hrnci rozpustíme lžíci másla a osmahneme na něm po 1 lžíci česneku a chilli, přidáme kapustu. Přilijeme trochu vody a vmícháme trochu připravené směsi koření. Zakryté dusíme na mírném ohni cca 1h.

5

Ječný šrot propláchneme studenou vodou, necháme okapat. Oloupeme mrkev a sladké brambory a nakrájíme na plátky. Omyjeme a očistíme celer a nadrobno pokrájíme. Oloupanou cibuli rovněž nakrájíme.

6

Rozpálíme 2 lžíce másla a orestujeme na něm cca 5min cibuli, 2lžíce česneku a 2lžíce chilli. Přidáme celer, brambory a mrkev. Přisypeme šrot, zalijeme 300ml vývaru. Ochutíme směsi koření berbere, kurkumou, osolíme a zakryté zvolna dusíme 30min.

7

Čočku propláchneme a na cedníku necháme okapat. Rozehřejeme zbytek másla a osmahneme na něm dozlatova zbylý česnek. Přidáme čočku, protlak, zbytek chilli, přilijeme zbylý vývar, dochutíme kořenící směsí, zakryjeme pokličkou a dusíme cca 20min doměkka.

8

Na velkou mísu rozložíme vychladlé placky, na ně navrstvíme kapustu, zeleninu s ječmenem, doplníme čočkovou omáčkou a podáváme.

Poznámka

Jako přílohu můžeme použít např. salát z narkájených rajčat, červených cibulí a posekané chilli papričky, pokapeme citronovou šťávou a olejem. čas přípravy je bez doby na kynutí 12h!

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept