Jahelník se sušenými švestkami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jahelník se sušenými švestkami
Jahelník se sušenými švestkami
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 55 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 32771 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
1 polévková lžíce | Cukr krupice |
2 polévková lžíce | Cukr práškový s vanilkovou příchutí |
2 ks | Cukr skořicový |
60 g | Hrozinky |
300 g | Jáhly - loupané proso |
7 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1,5 l | Mléko plnotučné |
2 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
1 kávová lžička | Sůl |
250 g | Švestky sušené |
2,5 l | Voda pitná |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 80g |
---|---|
Cholesterol | 213,1mg |
Draslík | 490,6mg |
Vláknina | 16g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,5mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2g |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Hrozinky, Jáhly - loupané proso, Sůl, Švestky sušené, Voda pitná, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr skořicový, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Cukr práškový s vanilkovou příchutí nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Jahelník se sušenými švestkami postup přípravy receptu:
1 | Sušené švestky dáme do síta a pod tekoucí vodou je promyjeme, pak je vypeckujeme a namočíme je do studené vody (1/2 litru) přibližně na 15 minut, pak je scedíme a rozkrájíme. Hrozinky též v sítu promyjeme a necháme odkapat. |
2 | Jáhly spaříme (tak nebudou hořké), tzn.: 3x je přelijeme vroucí vodou - jáhly nasypeme do hrnce, uvaříme si konvici vody (2 litry), trochu vařící vody nalijeme na jáhly, promícháme, přecedíme a znovu totéž. Pak jáhly zalijeme mlékem, přimícháme cukr, sůl a za stálého míchání je vaříme doměkka 30-35 minut. |
3 | Polovinu jáhlové kaše dáme do máslem (1 lžíce) vymazané zapékací mísy, na ni dáme pokrájené švestky, hrozinky, vše posypeme skořicovým cukrem, na ovoce rozetřeme druhou polovinu kaše, přelijeme rozpuštěným máslem (3 lžíce) a dáme do předem vyhřáté trouby zapéct. Pečeme při 200°C přibližně 20 minut, až povrch bude zlatý. |
4 | Přibližně 5-7 minut před dopečením, když jáhly začínají růžovět, přelijeme kaši smetanou, ve které jsme si rozšlehali 2 žloutky. |
5 | Upečený švestkový jahelník nakrájíme na porce, posypeme moučkovým cukrem s vanilkou a znovu přelijeme rozpuštěným máslem. Na jednu porci počítáme 1/2 lžíce másla. |