Recept

Jahelník se sušenými švestkami

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 75 minut
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 55 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (21%)
ID receptu: 32771
Kategorie: Hlavní chod

Ingredience

1 polévková lžíce Cukr krupice
2 polévková lžíce Cukr práškový s vanilkovou příchutí
2 ks Cukr skořicový
60 g Hrozinky
300 g Jáhly - loupané proso
7 polévková lžíce Máslo čerstvé
1,5 l Mléko plnotučné
2 dl Smetana 33% (šlehačka)
1 kávová lžička Sůl
250 g Švestky sušené
2,5 l Voda pitná
2 ks Vaječný žloutek slepičí

Nutriční hodnoty jedné porce

42% Kalorie 834 kcal
Kilojoule 3 488kJ
27% Sacharidy 97 g
59% Tuky 44 g
8% Sodík 155 mg
30% Bílkoviny 17 g

Jahelník se sušenými švestkami postup přípravy receptu:

1

Sušené švestky dáme do síta a pod tekoucí vodou je promyjeme, pak je vypeckujeme a namočíme je do studené vody (1/2 litru) přibližně na 15 minut, pak je scedíme a rozkrájíme. Hrozinky též v sítu promyjeme a necháme odkapat.

2

Jáhly spaříme (tak nebudou hořké), tzn.: 3x je přelijeme vroucí vodou - jáhly nasypeme do hrnce, uvaříme si konvici vody (2 litry), trochu vařící vody nalijeme na jáhly, promícháme, přecedíme a znovu totéž. Pak jáhly zalijeme mlékem, přimícháme cukr, sůl a za stálého míchání je vaříme doměkka 30-35 minut.

3

Polovinu jáhlové kaše dáme do máslem (1 lžíce) vymazané zapékací mísy, na ni dáme pokrájené švestky, hrozinky, vše posypeme skořicovým cukrem, na ovoce rozetřeme druhou polovinu kaše, přelijeme rozpuštěným máslem (3 lžíce) a dáme do předem vyhřáté trouby zapéct. Pečeme při 200°C přibližně 20 minut, až povrch bude zlatý.

4

Přibližně 5-7 minut před dopečením, když jáhly začínají růžovět, přelijeme kaši smetanou, ve které jsme si rozšlehali 2 žloutky.

5

Upečený švestkový jahelník nakrájíme na porce, posypeme moučkovým cukrem s vanilkou a znovu přelijeme rozpuštěným máslem. Na jednu porci počítáme 1/2 lžíce másla.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept