Mozečkové krokety - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Mozečkové krokety
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | stejskal |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (75%) |
ID receptu: | 3279 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
0,5 ks | Cibule |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 dl | Mléko polotučné |
2 polévková lžíce | Mouka polohrubá |
1 ks | Petržel - nať |
2 ks | Rajčata |
1 ks | Salát hlávkový |
2 polévková lžíce | Strouhanka |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Telecí mozek |
100 g | Tuk |
2 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 5g |
---|---|
Cholesterol | 2g |
Draslík | 442,7mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 19,2mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Rajčata, Strouhanka, Sůl, Telecí mozek, Tuk, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka polohrubá, Petržel - nať, Salát hlávkový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Mozečkové krokety postup přípravy receptu:
1 | Mozek odblaníme, očistíme a nakrájíme nadrobno. |
2 | Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na trošce másla, přisypeme nakrájený mozek. Vše osolíme a podusíme. |
3 | Do mléka dáme zbytek másla, mírně osolíme, přivedeme k varu a za stálého míchání přisypeme polohrubou mouku. Na mírném ohni vše mícháme a vaříme do té doby, až se hmota nechytá dna nádoby. Poté kaši odstavíme a jakmile je z poloviny vychladlá, přimícháme žloutky (dobře je rozmícháme), nasekanou petrželovou nať a na závěr mozeček. |
4 | Tác posypeme strouhanou houskou (nebo strouhankou). Ze směsi budeme tvořit malé krokety o velikosti palce, které obalíme v rozšlehaných bílcích s vodou a poté je obalíme v připravené strouhané housce. Jakmile jsou obalené, klademe krokety do rozehřátého tuku. Po vyjmutí je dáme okapat na papírový ubrousek. |
5 | Hotové krokety podáváme na listech salátu a ozdobíme je snítkou petrželové natě a rajčaty nakrájenými na dílky. |
Poznámka
Namísto strouhané housky můžeme použít prosátou strouhanku.