Krkonošská hovězí roláda s žampiony - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 95 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Krkonošská hovězí roláda s žampiony
Krkonošská hovězí roláda s žampiony
Celkový čas: | 95 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 70 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 32800 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
50 g | Anglická slanina |
20 g | Celer bulvový |
3 ks | Cibule |
1 kávová lžička | Citronová kůra |
1 kávová lžička | Citronová šťáva |
500 g | Hovězí maso zadní |
6 dl | Hovězí vývar základní |
50 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
20 g | Mrkev kořen |
3 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
20 g | Petržel kořen |
10 g | Sardelová pasta |
1,5 kávová lžička | Sůl |
2 špetka | Sůl mořská |
50 g | Šunka dušená |
3 ks | Vejce slepičí |
0,5 dl | Víno červené |
50 g | Žampiony - sterilované |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 10g |
---|---|
Cholesterol | 271,3mg |
Draslík | 366,3mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 14,3mg |
Vitamín E | 2,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 5,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Anglická slanina, Celer bulvový, Cibule, Citronová kůra, Citronová šťáva, Hovězí vývar základní, Olej slunečnicový, Petržel kořen, Sůl, Vejce slepičí, Víno červené, Žampiony - sterilované mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hovězí maso zadní, Mouka pšeničná hladká T 650, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Sardelová pasta, Sůl mořská, Šunka dušená mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Krkonošská hovězí roláda s žampiony postup přípravy receptu:
1 | Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na nudličky. 3 cibule oloupeme, z toho 2 cibule pokrájíme nadrobno a 1 cibuli rozkrájíme na osminky. Petrželku kudrnku si drobně pokrájíme. Petrželovou nať omyjeme a drobně pokrájíme. |
2 | Zadní hovězí maso omyjeme, osušíme a upravíme ho na plát, který z každé strany naklepeme, osolíme (1,5 lžičky), opepříme a z vnitřní strany potřeme sardelovou pastou. Na tuto potřenou stranu masa poklademe postupně anglickou slaninu, šunku, pokrájená vajíčka uvařená natvrdo, cibuli pokrájenou na osminky, sterilované žampiony a petrželovou nať. Maso zavineme do rolády a pevně ji svážeme nití. |
3 | V hrnci si na rozpáleném oleji osmažíme cibuli se zeleninou dozlatova, přidáme k ní roládu, promícháme a dusíme pod pokličkou přibližně 15 minut. Maso vyjmeme a šťávu necháme vysmahnout. Až nám zbude jen tuk, zeleninu poprášíme moukou a chvíli, za stálého míchání, zeleninu s moukou orestujeme. Pak vrátíme maso nazpět, zalijeme hovězím vývarem (asi 6 dl) a pod pokličkou, při mírné teplotě, dusíme doměkka (přibližně 50 minut). |
4 | Měkké maso vyjmeme, zbylou šťávu z masa i se zeleninou rozmixujeme, přilijeme k ní 0,5 dl červeného vína. Z omytého citronu nastrouháme 1 lžičku kůry a vymačkáme 1 lžičku šťávy, přidáme do šťávy z masa a dochutíme mořskou solí (2 špetky). |
5 | Roládu zbavíme nití, nakrájíme ji na porce a podáváme s přílohou podle chuti, kterou poléváme šťávou z masa. |
Poznámka
Přílohy k hovězí roládě: dušená rýže nebo vařené brambory.