Fritované kynuté kuličky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Fritované kynuté kuličky
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | Jana Pavlova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 32855 |
Kategorie: | Koblihy, vdolky |
Ingredience
20 g | Droždí |
100 g | Med včelí |
350 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
1 l | Olej slunečnicový |
1 ks | Skořice celá |
1 kávová lžička | Skořice mletá |
1 špetka | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 29g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 187,2mg |
Vláknina | 17g |
Vitamín A | 30,2mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,5mg |
Vitamín E | 30,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Droždí, Med včelí, Olej slunečnicový, Skořice celá, Skořice mletá, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká T 650, Olej olivový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Fritované kynuté kuličky postup přípravy receptu:
1 | Mouku vsypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, posypeme lžičkou soli. Do důlku vlijeme olivový olej a poté pomalu přiléváme 200 ml vlažné vody. Vše důkladně cca 10 minut prohněteme rukama na hladké těsto. Zakryjeme fólií a na teplém místě necháme 1-2 hodiny kynout. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. |
2 | Mezitím smícháme med s cukrem a 375 ml vody. Přidáme skořici, přivedeme k varu, povaříme cca 5 minut, necháme vychladnout. |
3 | Těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a znovu propracujeme. Ruce si potřeme olejem a z těsta tvoříme kuličky o velikosti vlašských ořechů. Necháme je vychladit. |
4 | Poté rozpálíme olej na fritování a kuličky v něm postupně smažíme po všech stranách 5-7 minut dozlatova. Vyjmeme děrovanou naběračkou, necháme osušit na papírové utěrce, ještě teplé ponoříme do medového sirupu. Rozložíme na tác, pokapeme sirupem, posypeme mletou skořicí a ihned teplé podáváme. |
Poznámka
čas přípravy je bez kynutí těsta cca 1-2 hodiny