Šomloji galuška - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Šomloji galuška
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | kuba |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 32872 |
Kategorie: | Dezerty a moučníky |
Ingredience
Na těsto | |
---|---|
5 polévková lžíce | Cukr krupice |
0,5 ks | Kypřicí prášek do pečiva |
5 polévková lžíce | Mouka polohrubá |
3 polévková lžíce | Mouka pšeničná hrubá |
2 polévková lžíce | Olej rostlinný |
5 ks | Vejce slepičí |
Na ochucení těsta | |
1 polévková lžíce | Kakao |
1 polévková lžíce | Ořechy vlašské |
Na náplň | |
2 polévková lžíce | Mléko plnotučné |
100 g | Ořechy vlašské |
4 polévková lžíce | Rum |
Na polevu | |
100 g | Čokoláda na vaření |
60 g | Cukr moučkový |
30 g | Máslo čerstvé |
200 ml | Voda pitná |
Na ozdobu | |
250 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 27g |
---|---|
Cholesterol | 256,5mg |
Draslík | 254,8mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,3mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 20,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Kypřicí prášek do pečiva, Olej rostlinný, Vejce slepičí, Ořechy vlašské, Ořechy vlašské, Rum, Cukr moučkový, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka polohrubá, Mouka pšeničná hrubá, Kakao, Mléko plnotučné, Čokoláda na vaření, Máslo čerstvé, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Šomloji galuška postup přípravy receptu:
1 | V míse ušleháme s cukrem a olejem žloutky, mouku s kypřícím práškem a pevný sníh z bílků. Poté těsto rozdělíme na třetiny. Do jedné vmícháme strouhané ořechy, do druhé kakao a třetí necháme „bílou“. Každý díl postupně upečeme na plechu vymazaném tukem a vysypaném hrubou moukou. Korpusy necháme vychladnout. Poté je krájíme na kostky a vložíme do mísy. Kostky přelijeme rumem smíchaným s mlékem a pod fólií necháme dvě hodiny odležet. Poté přisypeme sekané ořechy, hrozinky a promícháme. |
2 | K servírování použijeme misky, kam klademe lžící vykrájené kostky, poléváme polevou, zdobíme ušlehanou šlehačkou. |
3 | Na polevu rozvaříme ve vodě s cukrem a máslem čokoládu, stále mícháme, až je čokoláda hladká. |