Krkonošské bramborové knedle s uzeným a houbami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Krkonošské bramborové knedle s uzeným a houbami
Krkonošské bramborové knedle s uzeným a houbami
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 32874 |
Kategorie: | Brambory |
Ingredience
1,3 kg | Brambory |
3 ks | Cibule |
150 g | Houby sušené |
75 g | Krupice dětská |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
25 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
350 g | Mouka pšeničná hrubá |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
0,5 polévková lžíce | Petržel - nať |
2 polévková lžíce | Sádlo škvařené |
5 kávová lžička | Sůl |
200 g | Vepřový bok uzený |
7,3 dl | Voda pitná |
400 g | Zelí bílé kysané |
2 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 74g |
---|---|
Cholesterol | 164,0mg |
Draslík | 3g |
Vláknina | 34g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 62,1mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 49,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Cibule, Sádlo škvařené, Sůl, Voda pitná, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Houby sušené, Krupice dětská, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Mouka pšeničná hrubá, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Vepřový bok uzený, Zelí bílé kysané mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Krkonošské bramborové knedle s uzeným a houbami postup přípravy receptu:
1 | Do vody (3 dl) namočíme sušené houby asi na 20 minut. |
2 | Omyjeme brambory, dáme je do vody se solí vařit doměkka (3 litry voda + 1 lžička sůl). |
3 | Mezitím připravíme do knedlíků náplň: |
4 | oloupanou cibuli drobně pokrájíme. Vařený uzený libový bůček nakrájíme na nudličky. V pánvi na másle (2 lžíce) zpěníme cibuli dorůžova. Namočené houby scedíme, drobně pokrájíme, přidáme k cibuli. Dusíme asi 10 minut. Pak k houbám přimícháme rozkvedlaná vejce, omytou, drobně pokrájenou petrželku, pokrájené uzené maso, sůl (asi 1 lžičku) a pepř podle chuti, vše promícháme a usmažíme do ztuhnutí vajíček. Směs necháme vychladnout. |
5 | Uvařené brambory scedíme, oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme do mísy. Přidáme k nim hrubou a hladkou mouku, krupici, sůl (1 lžičku). Směs vymícháme, dáme na pomoučený vál a rukama těsto dobře zpracujeme. Těsto pak vyválíme na placku o síle 1-1.5 cm, nakrájíme rádýlkem čtverce a na každý čtverec dáme asi půl lžíce náplně. Okraje těsta dobře spojíme a vytvoříme si knedlíky. Aby se nám těsto nelepilo na vál, stále si ho podsypáváme hrubou moukou (počítáme asi 50 g navíc). |
6 | Do většího hrnce dáme vařit asi 3-4 litry vody s 2 lžičkami soli. |
7 | Než se nám uvaří voda, oloupeme další 2 cibule, drobně je pokrájíme a na sádle usmažíme dozlatova. |
8 | Když voda přijde k varu, opatrně do ni knedlíky naházíme, promícháme, aby se nám nepřilepily ke dnu, a pomalu je vaříme asi 12 minut. |
9 | Děrovanou naběračkou je vybereme, dáme na talíře, ozdobíme usmaženou cibulkou a podáváme. Jako přílohu přidáme ke každé porci kopeček kysaného zelí. |