Mramorovaná bábovka máslová - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Mramorovaná bábovka máslová
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | kuba |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 32879 |
Kategorie: | Bábovky |
Ingredience
2 kávová lžička | Citronová kůra |
250 g | Cukr moučkový |
3 polévková lžíce | Kakao |
0,5 ks | Kypřicí prášek do pečiva |
200 g | Máslo čerstvé |
125 ml | Mléko polotučné |
400 g | Mouka polohrubá |
7 ks | Vejce slepičí |
Na formu | |
---|---|
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hrubá |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 92g |
---|---|
Cholesterol | 334,2mg |
Draslík | 264,8mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,3mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 45,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Cukr moučkový, Kypřicí prášek do pečiva, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kakao, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka polohrubá, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Mramorovaná bábovka máslová postup přípravy receptu:
1 | Ve šlehači našleháme máslo s cukrem a žloutky. Přidáme nastrouhanou citronovou kůru a střídavě mouku s mlékem (do poslední dávky mouky vmícháme kypřící prášek). Těsto a pevný sníh z bílků rozdělíme na třetiny. Do dvou třetin vmícháme jen dvě třetiny sněhu, do zbylé třetiny kakaový prášek a sníh. |
2 | Formu vymažeme máslem, vysypeme hrubou moukou, na dno dáme polovinu světlého těsta, na něj celé kakaové těsto a navrch opět světlé těsto. Formu vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C, po zhruba půl hodině snížíme teplotu na 160 °C. Že je bábovka upečená, poznáme podle toho, že když do těsta vpíchneme naostřenou špejli, těsto se jí nechytá. |
3 | Po upečení necháme bábovku trošku prochladnout, vyklopíme ji na síto, posypeme moučkovým cukrem s vanilkou a necháme vychladnout. |