Bábovka se šlehačkou, ořechy a hrozinkami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bábovka se šlehačkou, ořechy a hrozinkami
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 32891 |
Kategorie: | Bábovky |
Ingredience
1 kávová lžička | Citronová kůra |
250 ml | Cukr krupice |
40 g | Hrozinky |
1 ks | Kypřicí prášek do pečiva |
500 ml | Mouka polohrubá |
40 g | Ořechy vlašské |
250 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
3 ks | Vaječný bílek slepičí |
3 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Na vymazání | |
---|---|
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
Na polevu | |
100 g | Čokoláda na vaření |
50 g | Tuk ztužený |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 111g |
---|---|
Cholesterol | 234,9mg |
Draslík | 420,3mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,9mg |
Vitamín E | 1,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 5,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Cukr krupice, Hrozinky, Kypřicí prášek do pečiva, Ořechy vlašské, Vaječný bílek slepičí, Vaječný žloutek slepičí, Tuk ztužený mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka polohrubá, Smetana 33% (šlehačka), Máslo čerstvé, Čokoláda na vaření mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Bábovka se šlehačkou, ořechy a hrozinkami postup přípravy receptu:
1 | Šlehačem ušleháme cukr se žloutky a ustrouhanou citronovou kůrou, přimícháme mouku s kypřícím práškem, smetanu, posekané ořechy, hrozinky a na závěr pevný sníh z bílků. Hotové těsto vlijeme do formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou. Bábovku vložíme do mírně vyhřáté trouby a pečeme. Že je bábovka upečená, poznáme podle toho, když do těsta vpíchneme naostřenou špejli a těsto se jí nechytá. |
2 | Po upečení necháme bábovku trochu prochladnout a vyklopíme ji na síto. Vychladlou bábovku polijeme čokoládovou polevou. Polevu |
3 | připravíme rozpuštěním čokolády a tuku ve vodní lázni, mícháme, dokud se čokoláda s tukem nespojí. |
Tato bábovka mě osobně nijak neoslovila, je to taková běžná snídaňová záležitost. V receptu musí být chyba v množství mouky, jelikož těsto bylo husté, vůbec by se nedalo do formy nalít, jak se píše v postupu. Přidala jsem ještě cca 100 ml vlažného mléka. V bábovce hezky voní a chutnají ořechy, rozinky ji dělají malinko šťavnatou, ale jinak je výsledek sušší. Polevu jsem už nedělala.