Lívance s omáčkou z čerstvých švestek - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 100 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Lívance s omáčkou z čerstvých švestek
Celkový čas: | 100 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 50 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | repa |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (20%) |
ID receptu: | 32902 |
Kategorie: | Lívance, placičky |
Ingredience
750 g | Brambory |
0,5 kávová lžička | Citronová kůra |
2 polévková lžíce | Citronová šťáva |
225 g | Cukr krupice |
3 ks | Hřebíček |
50 g | Hrozinky |
3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
50 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 ks | Skořice celá |
1 kávová lžička | Skořice mletá |
1 špetka | Sůl |
750 g | Švestky |
250 g | Tvaroh měkký - nízkotučný |
2 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 122g |
---|---|
Cholesterol | 146,9mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 28g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 42,2mg |
Vitamín E | 1,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 24,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Citronová kůra, Citronová šťáva, Cukr krupice, Hřebíček, Hrozinky, Skořice celá, Skořice mletá, Sůl, Švestky, Tvaroh měkký - nízkotučný, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Lívance s omáčkou z čerstvých švestek postup přípravy receptu:
1 | Brambory omyjeme a vaříme ve slupce 20-25 minut doměkka. Slijeme, horké oloupeme a prolisujeme. Necháme vychladnout. Tvaroh necháme v cedníku důkladně okapat. |
2 | Mezitím opláchneme švestky, odstraníme pecky a nakrájíme na malé kousky. Posypeme 150 g cukru, přidáme skořici a hřebíčky. Cca 30 minut necháme odstát, aby pustily šťávu. Poté přilijeme citronovou šťávu a 3-5 lžic vody. Přivedeme k varu a nezakryté zvolna cca 10 min povaříme, dokud se nezačnou švestky rozpadat. Necháme je vychladnout. |
3 | Do bramborové hmoty vmícháme tvaroh, vejce, mouku a 25 g cukru. Přidáme citronovou kůru, hrozinky, špetku soli a těsto důkladně propracujeme. Na pomoučené pracovní ploše z něj tvarujeme trojúhelníkové lívanečky o velikosti dlaně. |
4 | Ve velké pánvi rozpálíme vždy kousek másla a lívanečky na něm smažíme postupně cca 7 minut po obou stranách dozlatova. Hotové uchováme teplé v troubě předehřáté na 75 °C. |
5 | Zbylý cukr smícháme s mletou skořicí, z omáčky vyjmeme celou skořici a hřebíčky. |
6 | Lívance rozdělíme na talíře, posypeme skořicovým cukrem, doplníme švestkovou omáčkou a ihned podáváme. |