Omáčka z lilků - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Omáčka z lilků
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | plasilovalucie |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (18%) |
ID receptu: | 32938 |
Kategorie: | Omáčky teplé |
Ingredience
1 hrst | Bazalka |
1 kostka | Bujón zeleninový |
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Chilli paprička |
1 kávová lžička | Cukr krupice |
450 g | Lilek |
30 ml | Olej olivový |
0,5 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
1 špetka | Pepř černý mletý |
2 hrst | Petržel - nať |
8 ks | Rajčata |
4 g | Šafrán |
1 špetka | Sůl |
60 ml | Víno červené |
200 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 17g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 726,6mg |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 34,0mg |
Vitamín E | 1,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Česnek, Chilli paprička, Cukr krupice, Lilek, Paprika mletá sladká, Rajčata, Sůl, Víno červené, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Bujón zeleninový, Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Šafrán mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Omáčka z lilků postup přípravy receptu:
1 | V pánvi zahřejeme olej a vložíme celou chilli papričku, česnek a polovinu nakrájené petržele. Stroužky česneku mírně podrtíme vařečkou, aby pustily více šťávy. Pánev přikryjeme poklicí a smažíme na mírném ohni 10 minut, občas zamícháme. |
2 | Odstraníme chilli papričku. Do pánve vložíme nakrájený lilek spolu se zbytkem petržele a bazalkou. Přilijeme polovinu vody. Do pánve nadrobíme kostku sušeného vývaru a mícháme dokud se nerozpustí. Poté pánev přikryjeme poklicí, často mícháme a dusíme 10 minut. |
3 | Přimícháme oloupaná rajčata pokrájená nadrobno. Poté přilijeme víno, přidáme cukr, šafránový prášek a papriku. Dle chuti osolíme a opepříme a přilijeme zbývající vodu. Promícháme, znovu přikryjeme a povaříme dalších 35 minut. Občas zamícháme. Omáčku ochutnáme a dle potřeby dokořeníme. |