Recept

Lasagne s houbami a cuketou

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 155 minut
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 125 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (18%)
ID receptu: 32957
Kategorie: Omáčky teplé

Ingredience

1 kávová lžička Bazalka
1 ks Celer řapíkatý
3 stroužek Česnek
2 ks Cibule
450 g Cuketa
1 kávová lžička Cukr krupice
450 g Houby čerstvé
15 g Houby sušené
3 kávová lžička Majoránka čerstvá
115 g Máslo čerstvé
900 ml Mléko plnotučné
40 g Mouka pšeničná hladká
1 ks Mrkev kořen
1 špetka Muškátový oříšek
90 ml Olej olivový
1 kávová lžička Oregano čerstvé
2 špetka Pepř černý mletý
800 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
1 polévková lžíce Rajčatová pasta
2 špetka Sůl
50 g Sýr Parmezán
7 plátek Těstoviny Lasagne
1 kávová lžička Tymián čerstvý
90 ml Víno červené
175 ml Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

42% Kalorie 824 kcal
Kilojoule 3 446kJ
14% Sacharidy 51 g
193% Tuky 145 g
34% Sodík 679 mg
44% Bílkoviny 25 g

Lasagne s houbami a cuketou postup přípravy receptu:

1

Sušené houby vložíme do misky, zalijeme teplou vodou a necháme 20 minut máčet. Poté houby vložíme do síta položeného přes misku, rukama z nich vymačkáme všechnu tekutinu. Houby nakrájíme na drobné kousky a odložíme stranou. Vodu, ve které se máčely, přelijeme sítem a polovinu ponecháme stranou pro přípravu omáčky.

2

Troubu zahřejeme na 190 stupňů Celsia. V hluboké pánvi zahřejeme 30 ml olivového oleje spolu s 25 g másla.

3

Přidáme polovinu nakrájených plátků cukety, dle chuti osolíme a opepříme. Smažíme 7 minut na mírném ohni, až jsou kolečka cukety z obou stran zlatavá. Jednotlivé plátky často otáčíme. Vyjmeme cukety z pánve pomocí naběračky a necháme oschnout na papírových utěrkách. Postup opakujeme se zbývajícími plátky cukety.

4

Na pánvi zahřejeme dalších 25 g másla a na mírném ohni 2 minuty smažíme 1 ks jemně pokrájené cibule. Nasypeme polovinu čerstvých hub nakrájených na tenké plátky a 2 stroužky prolisovaného česneku. Osolíme a opepříme.

5

Houby smažíme při vysoké teplotě 5 minut, až jsou měkké a pustily šťávu. Přendáme je pomocí naběračky do velké mísy, postup opakujeme se zbývajícími houbami.

6

Zhotovíme bílou omáčku: Ve velké pánvi zahřejeme 40 g másla, přisypeme mouku, za stálého míchání smažíme 2 minuty při střední teplotě.

7

Postupně přiléváme horké mléko, po každém přilití zamícháme. Za stálého míchání uvedeme do varu a vaříme, až je omáčka hustá a jemná. Dle chuti nastrouháme muškátový oříšek, osolíme a opepříme. Znovu promícháme a odstavíme.

8

Připravíme rajskou omáčku: Zbývající cibuli, mrkev a celer nakrájíme na jemno, můžeme použít i kuchyňský mixér.

9

V hluboké pánvi zahřejeme 60 ml oleje, vložíme zbývající stroužek česneku pokrájený na tenké plátky a smažíme na mírném ohni 2 minuty.

10

Nasypeme 1 ks nakrájené cibule, mrkve a celeru, přimícháme po jedné lžičce bazalku, tymián, oregano a majoránku. Za častého míchání smažíme na mírném ohni 7 minut, až je zelenina měkká a mírně zlatavá.

11

Přidáme nakládaná nakrájená rajčata, pastu ze sušených rajčat a cukr. Přilijeme víno. Dle chuti osolíme a opepříme. Za stálého míchání uvedeme do varu, poté snížíme teplotu. Vaříme při mírné teplotě 45 minut, občas zamícháme.

12

Rajskou omáčku nalijeme do robotu spolu s polovinou množství vody po namočených houbách a promícháme. Plátky cuket vložíme do mísy se smaženými houbami, přimícháme sušené houby a zbytek majoránky.

13

Ochutnáme a dle potřeby přisolíme a připepříme. Třetinu omáčky nalijeme do zapékací mísy. Přidáme polovinu směsi cuket a hub a rovnoměrně ji rozložíme.

14

Zalijeme třetinou bílé omáčky, zakryjeme polovinou plátků lasagní. Vrstvy opakujeme, navrch nalijeme zbylou rajskou a bílou omáčku a posypeme nastrouhaným parmezánem.

15

Pečeme v předehřáté troubě 40 minut, až se těstoviny zdají měkké, propíchneme-li je dřevěnou špejlí. Před podáváním necháme 10 minut odstát.

Poznámka

Druh lasagní zvolíme takové, které před pečením není potřeba vařit. Rajskou omáčku můžeme připravit předem a uchovávat až 2 dny v lednici, popř. ji můžeme zmrazit a před použitím důkladně rozmrazit.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept