Lasagne s masovými knedlíčky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 225 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Lasagne s masovými knedlíčky
Celkový čas: | 225 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 200 minut |
Autor: | plasilovalucie |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (18%) |
ID receptu: | 32963 |
Kategorie: | Omáčky teplé |
Ingredience
1 kávová lžička | Bazalka |
1 ks | Bobkový list |
1 ks | Celer řapíkatý |
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
300 g | Hovězí maso mleté |
7 plátek | Lasagne |
50 g | Máslo čerstvé |
750 ml | Mléko plnotučné |
50 g | Mouka pšeničná hladká |
1 ks | Mrkev kořen |
1 ks | Muškátový oříšek |
60 ml | Olej olivový |
1 kávová lžička | Oregano sušené |
1 špetka | Pepř černý mletý |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
800 g | Rajčata loupaná (konzervovaná) |
50 g | Strouhanka |
1 špetka | Sůl |
75 ml | Sýr Parmezán |
1 kávová lžička | Tymián čerstvý |
1 ks | Vejce slepičí |
300 g | Vepřové maso mleté |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 20g |
---|---|
Cholesterol | 208,3mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,9mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 26,7mg |
Vitamín E | 1,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1g |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Bobkový list, Celer řapíkatý, Česnek, Cibule, Hovězí maso mleté, Muškátový oříšek, Oregano sušené, Rajčata loupaná (konzervovaná), Strouhanka, Sůl, Sýr Parmezán, Tymián čerstvý, Vejce slepičí, Vepřové maso mleté mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Lasagne, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hladká, Mrkev kořen, Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Lasagne s masovými knedlíčky postup přípravy receptu:
1 | Nejprve zhotovíme masové knedlíčky. Do velké mísy vložíme 175 g hovězího a 175 g vepřového mletého masa. Přidáme vejce, strouhanku, 30 ml nastrouhaného parmezánu, polovinu nakrájené petržele a jeden utřený stroužek česneku. Osolíme a opepříme. |
2 | Vše promícháme dřevěnou měchačkou a poté uhněteme rukama, až získáme jemnou a trochu lepkavou směs. |
3 | Omyjeme si ruce, opláchneme je studenou vodou, dlaněmi uválíme z masové směsi 60 velmi malých kuliček. Masové knedlíčky položíme na plech, necháme je 30 minut chladnout v lednici. |
4 | Mezitím nalijeme mléko pro bešamelovou omáčku do hrnce. Bobkový list natrháme a přidáme spolu s tymiánem do mléka. Mléko uvedeme k varu, odstavíme z plotny, přikryjeme poklicí a necháme louhovat. |
5 | Zhotovíme masovou omáčku. V hluboké pánvi zahřejeme polovinu oleje, vložíme jemně pokrájenou cibuli, mrkev, celer a utřený česnek. Smažíme na mírném ohni 5 minut, až je zelenina měkká, občas zamícháme. Přimícháme zbývající mleté hovězí a vepřové maso a smažíme na mírném ohni 10 minut. Často mícháme. Kousky masa od sebe oddělujeme. |
6 | Osolíme a opepříme, poté nasypeme nakrájená nakládaná rajčata, zbytek petržele a oregano s bazalkou. Důkladně promícháme, přikryjeme a dusíme na mírném ohni 50 minut, občas zamícháme. |
7 | Mezitím ve velké pánvi zahřejeme zbývající olej. Masové knedlíčky smažíme po várkách 7 minut na středním až prudkém ohni, aby byly osmahnuté ze všech stran. Pánví občas zatřeseme, aby se knedlíčky otočily. Hotové masové knedlíčky přendáme na papírové utěrky a necháme oschnout. |
8 | Troubu zahřejeme na 190 stupňů Celsia. Zhotovíme bešamelovou omáčku. Mléko prolijeme cedníkem, tymián a bobkový list odstraníme. Ve středním hrnci zahřejeme máslo, přisypeme mouku a smažíme 2 minuty. Stále mícháme. |
9 | Postupně přiléváme mléko, po každém přidání pořádně zamícháme šlehací metlou. Uvedeme k bodu varu, za stálého míchání vaříme, až je omáčka hustá a jemná. Přidáme nastrouhaný muškátový oříšek. Nakonec osolíme, opepříme, promícháme a odstavíme z plotny. |
10 | Třetinu masové omáčky nalijeme do větší mělké zapékací nádoby. |
11 | Přidáme polovinu masových knedlíčků, zalijeme třetinou bešamelové omáčky a zakryjeme polovinou plátků předvařených lasagní. Vrstvy opakujeme, navrch nalijeme zbývající masovou a bešamelovou omáčku. |
12 | Posypeme zbylým nastrouhaným parmezánem a pečeme 35 minut, až omáčka bublá a povrch je zlatavý. Před podáváním necháme 10 minut odstát. |