Opečená cibule se špenátem a krutony - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Opečená cibule se špenátem a krutony
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 55 minut |
Autor: | hrnek |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 33037 |
Kategorie: | Saláty |
Ingredience
4 polévková lžíce | Balsamico ocet |
1 ks | Chilli paprička |
900 g | Cibule červená |
1 polévková lžíce | Med včelí |
4 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 ks | Skořice celá |
100 g | Špenát listový čerstvý |
1 špetka | Sůl |
8 g | Sýr Niva (Rokfór) |
Krutony | |
---|---|
1 ks | Ciabatta |
2 polévková lžíce | Olej olivový extra panenský |
Zálivka | |
3 polévková lžíce | Balsamico ocet |
1 polévková lžíce | Med včelí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 61g |
---|---|
Cholesterol | 1,5mg |
Draslík | 236,7mg |
Vláknina | 25g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 11,1mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Balsamico ocet, Chilli paprička, Med včelí, Skořice celá, Špenát listový čerstvý, Sůl, Sýr Niva (Rokfór), Ciabatta, Balsamico ocet, Med včelí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cibule červená, Olej olivový, Pepř černý mletý, Olej olivový extra panenský mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Opečená cibule se špenátem a krutony postup přípravy receptu:
1 | Troubu předehřejeme na 220 °C. Cibuli očistíme, oloupeme, ale neodkrajujeme spodní část u kořínků. Cibuli nařízneme na klínky, dole úplně neodkrajujeme, cibule musí držet pohromadě. |
2 | Cibule vložíme do pekáče, promícháme s olejem, octem a medem. Posypeme najemno nasekanou chilli papričkou a přidáme 1 kousek skořice. Osolíme, opepříme a přilijeme 150 ml vody. |
3 | Pekáč s cibulí vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 50 minut. Po 20 minutách směs v pekáči promícháme. Vypečenou šťávu budeme potřebovat do zálivky, proto cibule občas při pečení podléváme vodou. |
4 | Ciabattu nakrájíme na kostičky, promícháme s olivovým olejem a vložíme na plech vyložený pečícím papírem. Plech dáme do trouby a ciabattu opečeme dozlatova. Cibuli a krutony pak necháme vychladnout. |
5 | Špenát omyjeme, natrháme na větší kousky a rozložíme na talíře. Na špenát poklademe pečenou cibuli. Do šťávy v pekáči přidáme trochu horké vody, necháme rozpustit, přidáme med, balzamikový ocet, osolíme, opepříme. Takto připravenou šťávou přelijeme připravený špenát s cibulí, posypeme krutony a na kostičky nakrájenou nivou. |