Recept

Harrachovské jelení filé

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 260 minut
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 230 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (52%)
ID receptu: 33052

Ingredience

1 ks Citrony
1 kg Jelení hřbet
50 g Máslo čerstvé
50 g Olej slunečnicový
1 kávová lžička Pepř černý mletý
0,5 polévková lžíce Sůl
125 g Žampiony - sterilované
vínová omáčka Madeira
1 ks Bobkový list
1 ks Cibule
0,5 polévková lžíce Estragon
1 l Hovězí vývar základní
1 ks Karotka
1 kávová lžička Maizena - kukuřičný škrob
20 g Mouka pšeničná hladká T 650
20 g Máslo čerstvé
1 kávová lžička Pepř bílý
2 polévková lžíce Protlak rajčatový
100 g Slanina vepřová
1 kávová lžička Tymián sušený
2 dl Víno madeira

Nutriční hodnoty jedné porce

36% Kalorie 715 kcal
Kilojoule 2 993kJ
6% Sacharidy 21 g
46% Tuky 34 g
56% Sodík 1 g
125% Bílkoviny 70 g

Harrachovské jelení filé postup přípravy receptu:

1

Den předem připravíme vínovou omáčku Madeira: čistý silný hovězí vývar (1 litr) zahustíme tmavou jíškou (20 g másla, 20 g hladká mouka) a vaříme pomalu téměř hodinu. Slaninu pokrájíme na na kostičky. Očištěnou a omytou karotku i cibuli rozkrájíme na plátky. Slaninu v hrnci vysmažíme do zlatova, přidáme tymián, estragon a chvíli restujeme. Poté tuto směs nalijeme do zahuštěného hovězího vývaru a pomalu vaříme s bobkovým listem další 2 hodiny. Omáčku necháme do druhého dne v chladu odležet. Pomalým vařením by se měla zredukovat na polovinu.

2

Druhý den omáčku přecedíme, přimícháme do ní dvě lžíce rajčatového protlaku a pomalu vaříme 30 minut. Podle chuti ji dosolíme (0,5 lžičky), opepříme bílým pepřem a přilijeme 2 dl vína Madeira, do kterého jsme rozmíchali lžičku Maizeny. Poté znovu pomalu povaříme asi 5 - 10 minut, následně omáčku přecedíme.

3

Jelení hřbet omyjeme, osušíme, maso vykostíme a odblaníme. Nakrájíme ho šikmo na plátky o síle asi 1,5 cm (přes vlákna, jako u bifteků). Maso osolíme, opepříme černým pepřem a v hlubší pánvi na rozpáleném oleji zprudka restujeme do zlatova z každé strany. Poté ho vyjmeme, odložíme na talíře, do zbylého oleje přimícháme máslo, omáčku Madeiru a necháme přejít varem.

4

Maso přelijeme omáčkou, navrch položíme plátky nakládaných žampionů a ke každé porci doložíme 2 plátky citronu.

Poznámka

Servírujeme teplé.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept