Harrachovské jelení filé - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 260 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Harrachovské jelení filé
Harrachovské jelení filé
Celkový čas: | 260 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 230 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 33052 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 ks | Citrony |
1 kg | Jelení hřbet |
50 g | Máslo čerstvé |
50 g | Olej slunečnicový |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
0,5 polévková lžíce | Sůl |
125 g | Žampiony - sterilované |
vínová omáčka Madeira | |
---|---|
1 ks | Bobkový list |
1 ks | Cibule |
0,5 polévková lžíce | Estragon |
1 l | Hovězí vývar základní |
1 ks | Karotka |
1 kávová lžička | Maizena - kukuřičný škrob |
20 g | Máslo čerstvé |
20 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 kávová lžička | Pepř bílý |
2 polévková lžíce | Protlak rajčatový |
100 g | Slanina vepřová |
1 kávová lžička | Tymián sušený |
2 dl | Víno madeira |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 10g |
---|---|
Cholesterol | 188,0mg |
Draslík | 377,1mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 3g |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 19,2mg |
Vitamín E | 3,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 25,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citrony, Olej slunečnicový, Sůl, Žampiony - sterilované, Bobkový list, Cibule, Estragon, Hovězí vývar základní, Karotka, Pepř bílý, Slanina vepřová, Tymián sušený mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Jelení hřbet, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Maizena - kukuřičný škrob, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Protlak rajčatový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Víno madeira nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Harrachovské jelení filé postup přípravy receptu:
1 | Den předem připravíme vínovou omáčku Madeira: čistý silný hovězí vývar (1 litr) zahustíme tmavou jíškou (20 g másla, 20 g hladká mouka) a vaříme pomalu téměř hodinu. Slaninu pokrájíme na na kostičky. Očištěnou a omytou karotku i cibuli rozkrájíme na plátky. Slaninu v hrnci vysmažíme do zlatova, přidáme tymián, estragon a chvíli restujeme. Poté tuto směs nalijeme do zahuštěného hovězího vývaru a pomalu vaříme s bobkovým listem další 2 hodiny. Omáčku necháme do druhého dne v chladu odležet. Pomalým vařením by se měla zredukovat na polovinu. |
2 | Druhý den omáčku přecedíme, přimícháme do ní dvě lžíce rajčatového protlaku a pomalu vaříme 30 minut. Podle chuti ji dosolíme (0,5 lžičky), opepříme bílým pepřem a přilijeme 2 dl vína Madeira, do kterého jsme rozmíchali lžičku Maizeny. Poté znovu pomalu povaříme asi 5 - 10 minut, následně omáčku přecedíme. |
3 | Jelení hřbet omyjeme, osušíme, maso vykostíme a odblaníme. Nakrájíme ho šikmo na plátky o síle asi 1,5 cm (přes vlákna, jako u bifteků). Maso osolíme, opepříme černým pepřem a v hlubší pánvi na rozpáleném oleji zprudka restujeme do zlatova z každé strany. Poté ho vyjmeme, odložíme na talíře, do zbylého oleje přimícháme máslo, omáčku Madeiru a necháme přejít varem. |
4 | Maso přelijeme omáčkou, navrch položíme plátky nakládaných žampionů a ke každé porci doložíme 2 plátky citronu. |
Poznámka
Servírujeme teplé.