Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 265 minut
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 245 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (18%)
ID receptu: 33069
Kategorie: Těstoviny, noky, knedlíky

Ingredience

2 ks Celer řapíkatý
2 stroužek Česnek
1 ks Cibule
250 g Hovězí maso mleté
800 ml Hovězí vývar základní
12 plátek Lasagne
75 g Máslo čerstvé
900 ml Mléko plnotučné
50 g Mouka pšeničná hladká
2 ks Mrkev kořen
15 ml Olej olivový
1 špetka Pepř černý mletý
800 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
130 g Slanina vepřová
100 ml Smetana čerstvá ke šlehání
1 špetka Sůl
50 g Sýr Parmezán
250 g Vepřové maso mleté

Nutriční hodnoty jedné porce

50% Kalorie 992 kcal
Kilojoule 4 149kJ
12% Sacharidy 42 g
93% Tuky 70 g
72% Sodík 1 g
87% Bílkoviny 49 g

Boloňské lasagne postup přípravy receptu:

1

Příprava boloňské masové omáčky: Všechnu zeleninu pokrájíme nadrobno. V hluboké pánvi zahřejeme olej spolu s 25 g másla. Když začne máslo pěnit, vložíme zeleninu s nakrájenou slaninou. Často mícháme a smažíme při střední teplotě 10 minut, až je zelenina měkká.

2

Přimícháme mleté vepřové a hovězí maso, snížíme teplotu a smažíme 10 minut. Často mícháme a maso od sebe oddělujeme vařečkou. Dle chuti osolíme a opepříme. Znovu promícháme. Smažíme dalších 5 minut, až se směs mírně zredukuje.

3

Vmícháme nakrájená rajčata a 250 ml hovězího vývaru. Uvedeme k bodu varu. Pánev částečně zakryjeme poklicí a dusíme na mírném ohni 2 hodiny. Občas zamícháme a postupně přiléváme 350 ml hovězího vývaru, který se pomalu vyvařuje.

4

Ke směsi přilijeme smetanu a za stálého míchání dusíme bez poklice dalších 30 minut. Omáčku ochutnáme a dle potřeby dokořeníme.

5

Troubu zahřejeme na 190 °C. Do horké omáčky přimícháme 200 ml hovězího vývaru, aby byla omáčka řídká.

6

Připravíme si bílou omáčku. V hluboké pánvi zahřejeme 50 g másla, přisypeme mouku a za stálého míchání smažíme 2 minuty. Postupně přiléváme horké mléko. Po každém přilití dobře zamícháme šlehací metlou. Za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Dle chuti osolíme a opepříme, znovu promícháme a odstavíme.

7

Do zapékací nádoby nalijeme 1/3 boloňské masové omáčky.

8

Boloňskou omáčku zalijeme 1/4 bílé omáčky, přikryjeme 4 plátky lasagní. Vrstvy 2x opakujeme, nakonec zakryjeme vrstvou lasagní. Vše polijeme zbývající bílou omáčkou a posypeme nastrouhaným parmezánem.

9

Pečeme v předehřáté troubě 45 minut, až se těstoviny zdají být měkké, propíchneme-li je dřevěnou špejlí. Před podáváním necháme 10 minut odstát.

Poznámka

Boloňskou omáčku si můžeme připravit předem a uchovávat ji až 3 dny v lednici. Lasagne vybereme takové, které není třeba předvařit.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept