Boloňské lasagne - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 265 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Boloňské lasagne
Celkový čas: | 265 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 245 minut |
Autor: | plasilovalucie |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (18%) |
ID receptu: | 33069 |
Kategorie: | Těstoviny, noky, knedlíky |
Ingredience
2 ks | Celer řapíkatý |
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
250 g | Hovězí maso mleté |
800 ml | Hovězí vývar základní |
12 plátek | Lasagne |
75 g | Máslo čerstvé |
900 ml | Mléko plnotučné |
50 g | Mouka pšeničná hladká |
2 ks | Mrkev kořen |
15 ml | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
800 g | Rajčata loupaná (konzervovaná) |
130 g | Slanina vepřová |
100 ml | Smetana čerstvá ke šlehání |
1 špetka | Sůl |
50 g | Sýr Parmezán |
250 g | Vepřové maso mleté |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 14g |
---|---|
Cholesterol | 159,4mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 416,1mg |
Vitamín B6 | 0,9mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 22,9mg |
Vitamín E | 1,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1g |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer řapíkatý, Česnek, Cibule, Hovězí maso mleté, Hovězí vývar základní, Rajčata loupaná (konzervovaná), Slanina vepřová, Sůl, Sýr Parmezán, Vepřové maso mleté mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Lasagne, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hladká, Mrkev kořen, Olej olivový, Pepř černý mletý, Smetana čerstvá ke šlehání mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Boloňské lasagne postup přípravy receptu:
1 | Příprava boloňské masové omáčky: Všechnu zeleninu pokrájíme nadrobno. V hluboké pánvi zahřejeme olej spolu s 25 g másla. Když začne máslo pěnit, vložíme zeleninu s nakrájenou slaninou. Často mícháme a smažíme při střední teplotě 10 minut, až je zelenina měkká. |
2 | Přimícháme mleté vepřové a hovězí maso, snížíme teplotu a smažíme 10 minut. Často mícháme a maso od sebe oddělujeme vařečkou. Dle chuti osolíme a opepříme. Znovu promícháme. Smažíme dalších 5 minut, až se směs mírně zredukuje. |
3 | Vmícháme nakrájená rajčata a 250 ml hovězího vývaru. Uvedeme k bodu varu. Pánev částečně zakryjeme poklicí a dusíme na mírném ohni 2 hodiny. Občas zamícháme a postupně přiléváme 350 ml hovězího vývaru, který se pomalu vyvařuje. |
4 | Ke směsi přilijeme smetanu a za stálého míchání dusíme bez poklice dalších 30 minut. Omáčku ochutnáme a dle potřeby dokořeníme. |
5 | Troubu zahřejeme na 190 °C. Do horké omáčky přimícháme 200 ml hovězího vývaru, aby byla omáčka řídká. |
6 | Připravíme si bílou omáčku. V hluboké pánvi zahřejeme 50 g másla, přisypeme mouku a za stálého míchání smažíme 2 minuty. Postupně přiléváme horké mléko. Po každém přilití dobře zamícháme šlehací metlou. Za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Dle chuti osolíme a opepříme, znovu promícháme a odstavíme. |
7 | Do zapékací nádoby nalijeme 1/3 boloňské masové omáčky. |
8 | Boloňskou omáčku zalijeme 1/4 bílé omáčky, přikryjeme 4 plátky lasagní. Vrstvy 2x opakujeme, nakonec zakryjeme vrstvou lasagní. Vše polijeme zbývající bílou omáčkou a posypeme nastrouhaným parmezánem. |
9 | Pečeme v předehřáté troubě 45 minut, až se těstoviny zdají být měkké, propíchneme-li je dřevěnou špejlí. Před podáváním necháme 10 minut odstát. |
Poznámka
Boloňskou omáčku si můžeme připravit předem a uchovávat ji až 3 dny v lednici. Lasagne vybereme takové, které není třeba předvařit.