Středočeský kaldoun - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Středočeský kaldoun
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | brazda |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (87%) |
ID receptu: | 33108 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
150 g | Celer bulvový |
20 g | Houby sušené |
400 g | Kachní drůbky |
2 ks | Kachní křídla |
1 ks | Kachní krk |
1 ks | Mrkev kořen |
2 špetka | Muškátový květ |
3 hrst | Nudle vlasové |
5 g | Pepř černý celý |
2 ks | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
200 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
0,5 kávová lžička | Sůl |
2,5 l | Voda pitná |
Na jíšku | |
---|---|
3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká |
Na játrové knedlíčky | |
2 stroužek | Česnek |
100 g | Játra kachní |
0,5 kávová lžička | Majoránka |
1 kávová lžička | Máslo čerstvé |
1 špetka | Pepř černý mletý |
2 polévková lžíce | Strouhanka |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 11g |
---|---|
Cholesterol | 177,9mg |
Draslík | 521,0mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 70,0mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 24,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Muškátový květ, Pepř černý celý, Petržel kořen, Sůl, Voda pitná, Česnek, Játra kachní, Majoránka, Strouhanka, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Houby sušené, Kachní drůbky, Kachní krk, Mrkev kořen, Nudle vlasové, Petržel - nať, Smetana 33% (šlehačka), Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Kachní křídla nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Středočeský kaldoun postup přípravy receptu:
1 | Kachní křídla, krk a vnitřnosti vaříme s kořením, solí a kořenovou zeleninou na mírném plameni, až je maso měkké. |
2 | V silnostěnném hrnci usmažíme z másla a mouky světlou jíšku, rozšleháme ji se smetanou a částí scezeného vývaru dohladka. Poté vlijeme zbylý scezený vývar z kachních drobů, pokrájené sušené houby, které jsme půl hodiny namáčeli ve vodě (i s vodou) a vaříme alespoň dvacet minut. |
3 | V mezičase připravíme játrové knedlíčky (nejlépe z kachních jater). Játra umeleme, vmícháme ostatní suroviny a tvoříme v dlaních malé kuličky, které zavaříme do polévky. Přidáme vlasové nudle, obrané a pokrájené kachní maso, muškátový květ, a když polévku dovaříme, vmícháme jemně nasekanou petrželovou nať. |