Kapr na modro v rosolu - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kapr na modro v rosolu
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | brazda |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (87%) |
ID receptu: | 33302 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
1,5 kg | Kapr obecný |
160 ml | Ocet kvasný lihový |
0,5 kávová lžička | Sůl |
Na zeleninový vývar | |
---|---|
1 ks | Bobkový list |
150 g | Celer bulvový |
100 g | Cibule |
1 ks | Mrkev kořen |
4 ks | Nové koření celé |
10 ks | Pepř černý celý |
1 ks | Petržel kořen |
1 špetka | Tymián sušený |
1,5 l | Voda pitná |
Na rosol | |
2 ks | Vaječný bílek slepičí |
1 l | Vývar rybí |
40 g | Želatina |
Kapr na modro v rosolu | |
1 ks | Citrony |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 50g |
---|---|
Cholesterol | 165,0mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 41g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 66,2mg |
Vitamín E | 2,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 25,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Kapr obecný, Sůl, Bobkový list, Celer bulvový, Cibule, Nové koření celé, Pepř černý celý, Petržel kořen, Tymián sušený, Voda pitná, Vaječný bílek slepičí, Vývar rybí, Želatina, Citrony mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Ocet kvasný lihový, Mrkev kořen mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Kapr na modro v rosolu postup přípravy receptu:
1 | V rendlíku povaříme asi 5 minut na silná kolečka pokrájenou kořenovou zeleninu, rozpůlenou cibuli a koření. Zvlášť přivedeme do varu ocet. |
2 | Očištěného a rozpůleného kapra osolíme a vložíme do pekáče kůží nahoru a přelijeme horkým octem. Poté podle stran kapra přilijeme vývar i se zeleninou a kořením a vaříme zhruba 1/2 hodiny na mírném ohni. Rybu s nálevem necháme vychladnout. |
3 | V mezičase připravíme rosol. Použijeme vývar z kapra a vaříme. Plátkovou želatinu necháme nabobtnat, poté slijeme vodu a želatinu vmícháme do rybího vývaru, který jsme odstavili ze sporáku. Dobře promícháme a přecedíme. Do čistého vývaru zašleháme bílky a na malém plameni vývar zahříváme (nevaříme), až se bílky srazí. Poté necháme vývar překapat přes husté síto. |
4 | Vychladlou rybu přeneseme na mísu, nakrájíme na kousky, ale držíme původní tvar ryby. Nejprve ji přelijeme slabou vrstvou prochladlého rosolu, necháme zatuhnout, poté ji přelijeme rosolem celou a dáme do chladu. Ztuhnout necháme i zbylý rosol, který nakrájíme na kostičky a zdobíme jím rybu na míse spolu s měsíčky citronu. |