Podkrkonošská cmunda s uzeným - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Podkrkonošská cmunda s uzeným
Podkrkonošská cmunda s uzeným
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 33355 |
Kategorie: | Brambory |
Ingredience
300 g | Brambory |
3 stroužek | Česnek |
1 špetka | Cukr krupice |
30 g | Droždí |
0,5 polévková lžíce | Kopr čerstvý |
250 g | Krupice dětská |
1 kávová lžička | Majoránka |
5 dl | Mléko plnotučné |
300 g | Mouka pšeničná hrubá |
0,5 polévková lžíce | Pažitka |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
2 polévková lžíce | Sádlo škvařené |
3 polévková lžíce | Strouhanka |
1,5 kávová lžička | Sůl |
200 g | Uzené maso vařené |
1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 60g |
---|---|
Cholesterol | 18,3mg |
Draslík | 543,1mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 11,4mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 779,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Česnek, Cukr krupice, Droždí, Kopr čerstvý, Majoránka, Pažitka, Sádlo škvařené, Strouhanka, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Krupice dětská, Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hrubá, Pepř černý mletý, Uzené maso vařené mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Podkrkonošská cmunda s uzeným postup přípravy receptu:
1 | Omyté brambory uvaříme ve slupce den předem, pak je scedíme. |
2 | Druhý den brambory oloupeme, jemně nastrouháme, dáme do mísy. Uzené vařené maso pokrájíme na malé kostičky. Oloupaný česnek prolisujeme. Omytý kopr s pažitkou drobně pokrájíme. |
3 | K bramborům přidáme uzené maso, česnek, kopr, pažitku, majoránku, pepř, sůl, dětskou krupici a mléko s hrubou moukou, do které jsme si rozdrobili kvasnice se špetkou cukru. |
4 | Vše promícháme, těsto dobře propracujeme a necháme zakryté v teple vykynout. |
5 | Plech si vymažeme sádlem, vysypeme strouhankou a když je těsto dostatečně vykynuté rozprostřeme ho na plech, uhladíme a necháme ho ještě znovu kynout - asi 10 minut. Pak ho dáme do předem vyhřáté trouby upéct. Pečeme ho 30-40 minut dozlatova při 200°C. |
6 | Cmundu podáváme horkou i studenou. |