Tuřín se skopovým masem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Tuřín se skopovým masem
Tuřín se skopovým masem
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 33394 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
2 ks | Cibule |
60 g | Máslo čerstvé |
30 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
4 ks | Nové koření celé |
1 ks | Paprika červená |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
800 g | Skopová plec |
2 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
0,5 polévková lžíce | Sůl |
200 g | Tuřín |
1 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
2 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 9g |
---|---|
Cholesterol | 73,0mg |
Draslík | 120,4mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 38,2mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 20,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Cibule, Nové koření celé, Paprika červená, Sůl, Tuřín, Tymián čerstvý, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Skopová plec, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Tuřín se skopovým masem postup přípravy receptu:
1 | Omyté skopové maso z plecka odblaníme a pokrájíme na kostky velikosti sousta. Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno. |
2 | Ve větším hrnci si rozpálíme máslo, na které dáme cibuli s masem a cc 5 minut restujeme dozlatova. |
3 | Pak maso poprášíme moukou, promícháme a osmažíme dozlatova. |
4 | Za stálého míchání přilijeme 1/5 litru horké vody, přidáme sůl, pepř, bobkový list, nové koření a hrnec zakryjeme. Maso dusíme přibližně 45 minut. |
5 | Červenou papriku omyjeme, rozpůlíme, zbavíme semínek a pokrájíme na proužky. |
6 | Čerstvý tymián omyjeme a 4 malé snítky odložíme (1 lžíce). |
7 | Omytý a oloupaný tuřín (hovorově dumlik) pokrájíme na větší kousky a přidáme ho vařit k masu a společně dusíme dalších 20 minut. |
8 | Když je vše měkké, přilijeme smetanu, dochutíme solí a pomalu krátce povaříme. |
9 | Vyjmeme nové koření a bobkový list. |
10 | Tuřín se skopovým masem dáme na talíře, ozdobíme snítky tymiánu s proužky papriky a podáváme. |
Poznámka
Podáváme s vařenými brambory.