Zelňačka s houbami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zelňačka s houbami
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 55 minut |
Autor: | Marsalka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (27%) |
ID receptu: | 33479 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
100 g | Anglická slanina |
1 g | Bobkový list |
150 g | Brambory |
60 g | Cibule |
6 ml | Citronová šťáva |
1 špetka | Cukr krupice |
20 g | Houby sušené |
100 g | Klobása uzená |
1 kávová lžička | Kmín celý |
40 g | Máslo čerstvé |
200 ml | Mléko polotučné |
30 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 g | Nové koření celé |
1 g | Pepř černý celý |
200 ml | Smetana 16% (pochoutková) |
1 špetka | Sůl |
400 g | Zelí kysané |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 13g |
---|---|
Cholesterol | 59,0mg |
Draslík | 417,5mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 6,5mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 17,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Anglická slanina, Bobkový list, Brambory, Cibule, Citronová šťáva, Cukr krupice, Kmín celý, Nové koření celé, Pepř černý celý, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Houby sušené, Klobása uzená, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Smetana 16% (pochoutková), Zelí kysané mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zelňačka s houbami postup přípravy receptu:
1 | Brambory oloupeme a pokrájíme na menší kostky. Přendáme do hrnce, zalijeme vodou a uvedeme k varu. Vaříme 15 minut do změknutí brambor. |
2 | Do druhého hrnce dáme houby, propláchnuté zelí a koření. Přilijeme 1500 ml vody a uvedeme k varu. Uvařené brambory přisypeme ke směsi se zelím. Cibuli oloupeme a pokrájíme na drobné kousky. Slaninu a klobásu nakrájíme na menší kousky a opečeme společně s cibulí na rozpáleném másle. Smažíme 5 minut, poté zaprášíme moukou. Za stálého míchání smažíme 1 minutu, poté přilijeme mléko. Celou směs nalijeme do polévky a dále vaříme 20 minut. Vmícháme smetanu, osolíme a povaříme ještě 3 minuty. |
3 | Hotovou polévku dochutíme citronovou šťávou a cukrem. |
Poznámka
Chceme-li vydatnější polévku, můžeme do smetany rozšlehat vejce.