Kulajda s hříbkami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kulajda s hříbkami
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | Marsalka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (27%) |
ID receptu: | 33483 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
2 g | Bobkový list |
200 g | Brambory |
60 g | Cibule |
260 g | Hříbky čerstvé |
1 špetka | Kmín celý |
6 g | Kopr čerstvý |
4 g | Libeček |
40 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 g | Nové koření celé |
12 ml | Ocet kvasný lihový |
2 g | Pepř černý celý |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 špetka | Sůl |
6 ks | Vejce slepičí |
2,3 l | Voda pitná |
500 ml | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 16g |
---|---|
Cholesterol | 433,0mg |
Draslík | 839,5mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 1g |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 9,8mg |
Vitamín E | 1,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Brambory, Cibule, Hříbky čerstvé, Kmín celý, Kopr čerstvý, Nové koření celé, Pepř černý celý, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Libeček, Mouka pšeničná hladká T 650, Ocet kvasný lihový, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Kulajda s hříbkami postup přípravy receptu:
1 | Houby dobře očistíme, pokrájíme na menší kousky a zalijeme 2 l vody. |
2 | Cibuli oloupeme a rozčvrtíme, přidáme do hrnce s houbami. |
3 | Přivedeme k varu, poté vsypeme sůl, pepř, koření a pokrájený libeček. |
4 | Necháme povařit 17 minut. |
5 | Zatímco se polévka vaří, smícháme zakysanou smetanu s moukou a 30 ml vody, dobře prošleháme. |
6 | Připravenou směs vmícháme opatrně do polévky a necháme vařit 12 minut. |
7 | Brambory omyjeme, oloupeme a pokrájíme na kostičky 1 x 1 cm, přidáme do polévky a vaříme do změknutí brambor, přibližně 12 minut. |
8 | Polévku dochutíme octem, solí a pepřem. Vejce uvaříme natvrdo ve vroucí vodě. Poté je oloupeme, pokrájíme na kousky a přidáme do polévky. Uvařenou polévku posypeme nakrájeným koprem. |
Poznámka
Servírujeme teplé. Hotovou polévku můžeme zjemnit smetanou. Místo čerstvých hub lze použít houby mražené.